A Szabadságpárt adja az osztrák parlament házelnökét, több zsidó közösség is tiltakozik

2024. október 24. – 20:37

Másolás

Vágólapra másolva

Először választottak a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) tagjai közül házelnököt Ausztriában, a csütörtöki alakuló ülésen Walter Rosenkranzot választotta erre a tisztségre a parlament. Mivel ők kapták a legtöbb szavazatot a választáson, az osztrák hagyományok szerint a parlament elnökét is az FPÖ adja.

A szavazás előtt Oskar Deutsch, a bécsi zsidó közösség vezetője nyílt levelében szólította meg a parlamenti képviselőket, Rosenkranzot a „revizionista tábor náci bűnözők előtt tisztelgő” képviselőjének nevezte. Más zsidó szervezetek is tiltakoztak a döntés ellen. Rosenkranzot az osztrák hagyományoknak megfelelően választották a parlament elnökévé, de közel sem biztos, hogy a Szabadságpárt az osztrák kormánykoalíció részévé válhat, a kormányalakítással megbízott néppárti Karl Nehammer és a választáson harmadikként befutó szociáldemokraták is elzárkóztak attól, hogy koalícióra lépjenek a szélsőjobboldali párttal.

Walter Rosenkranz korábban a Szabadságpárt parlamenti frakcióját vezette, de tagja volt az osztrák ombudsmani testületnek is, a 2022-es osztrák elnökválasztáson pedig a szavazatok 19 százalékát szerezte meg az FPÖ színeiben. A csütörtöki alakuló ülésén 183 törvényhozó közül csak 100 képviselő szavazott rá, pedig ő volt az egyetlen jelölt.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!