Putyinnal való találkozója miatt mégsem várják Kijevben az ENSZ főtitkárát

2024. október 26. – 10:05

Másolás

Vágólapra másolva

Nem fogadja Kijevben az ENSZ főtitkárát Volodimir Zelenszkij, miután António Guterres részt vett az Oroszországban tartott BRICS-csúcson, ahol külön találkozott Vlagyimir Putyinnal – írta a BBC ukrán diplomáciai forrásokra hivatkozva. „Az elnök nem erősítette meg a meghívást. A kazanyi út és a háborús uszítóval való kézfogás, után, valamint azután, hogy az ENSZ világnapját [Guterres] az agresszor területén töltötte, furcsa is lenne őt itt, Kijevben fogadni” – közölte a meg nem nevezett ukrán kormányzati forrás.

A találkozót kifogásoló reakciók után az ENSZ-főtitkár az X-en írta le magyarázatát a találkozóról.

António Guterres kézfogása az orosz elnökkel és a megjelenése a rendezvényen – amely az eddigi legnagyobb oroszországi esemény volt azóta, hogy a Kreml háborút indított Ukrajna ellen – politikailag jól jött Putyinnak, hiszen jelezhette, hogy a nyugati szankciók ellenére nincsen elszigetelve nemzetközi szinten. (A héten lezajlott, kétnapos BRICS-találkozó jelentőségéről itt olvashatja korábbi cikkünket.)

„Úton vagyok visszafelé Kazanyból, ahol ezúttal is részt vettem a BRICS tájékoztató ülésén” – írta pénteken Guterres. „Az ülésen az igazságos ukrajnai béke mellett szólaltam fel, amelynek összhangban kell lennie, az ENSZ alapokmányával, a nemzetközi joggal és az ENSZ Közgyűlésének határozataival.” Az ENSZ-főtitkár közölte hogy a fenti értékeket mindig követni kell, betartva „a jogrendet, a szuverenitás elvét, a politikai függetlenség és a területi sérthetetlenség szempontjait.”

Kiállt a Fekete-tengeren való közlekedés, áruszállítás biztonságáért is – hangsúlyozta Guterres posztját idézve az ENSZ hivatalos oldala is. Igaz, Guterresnek az ENSZ főtitkáraként megvan a fóruma ahhoz, hogy ezt jól hallhatóan elmondja a nyilvánosságnak és a Kremlnek anélkül, hogy személyesen találkozna az orosz elnökkel egy oroszországi rendezvényen, Guterres mégis a részvételt és az ezzel járó protokolláris gesztusokat választotta. A főtitkári bejegyzés alapján ennek magyarázata, hogy Guterres így személyesen közölte Putyinnal, hogy az Ukrajna elleni támadás a nemzetközi jog megsértését jelenti.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!