Ukrán filmrendezőt ítéltek börtönbüntetésre Oroszországban

2024. október 22. – 08:26

Másolás

Vágólapra másolva

Egy moszkvai bíróság távollétében nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélte Olekszandr Rodnyanszkij Oscar-díjra jelölt ukrán filmrendezőt, amiért hamis információkat terjesztett az orosz hadseregről – írja a Guardian.

A 63 éves Rodnyanszkij Kijevben született, de túlnyomórészt Oroszországban dolgozott, ahol több tévésorozat és film, köztük az Oscar-díjra jelölt Leviatán című bűnügyi dráma producere volt. Rodnyanszkij nem titkolta, hogy nem ért egyet Ukrajna megtámadásával, a közösségi médiában többször is elítélte Oroszország invázióját.

Miután megtudta, hogy emiatt baja eshet, elhagyta az országot. Még abban az évben az orosz igazságügyi minisztérium külföldi ügynöknek nyilvánította, 2023-ban pedig egy moszkvai bíróság távollétében elrendelte letartóztatását.

A moszkvai Baszmannij bíróság hétfőn bűnösnek mondta ki, amiért tudatosan hamis információkat terjesztett az orosz hadseregről.

Oroszország több olyan embert ítélt börtönbüntetésre, akik valamilyen módon támogatták Ukrajnát. Például hazaárulásért 12 év börtönre ítélte Kszenyija Karelina orosz–amerikai balerinát. A művészt korábban azért tartóztatták le, mert 50 dollárt (vagyis körülbelül 18 ezer forintot) adományozott a Razom for Ukraine nevű, Ukrajnát támogató jótékonysági szervezetnek. Októberben az orosz ügyészek hétéves börtönbüntetést kértek arra az amerikai állampolgárra, aki a vád szerint zsoldos katonaként harcolt Ukrajnában Oroszország ellen.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!