12 év börtönre ítélték Oroszországban, mert 50 dollárral támogatta Ukrajnát

2024. augusztus 15. – 13:25

Másolás

Vágólapra másolva

Hazaárulásért 12 év börtönre ítélte az orosz bíróság Kszenyija Karelina orosz-amerikai balerinát, írta meg a BBC.

A művészt korábban azért tartóztatták le, mert 50 dollárt (vagyis körülbelül 18 ezer forintot) adományozott a Razom for Ukraine nevű, Ukrajnát támogató jótékonysági szervezetnek. Karelinát az orosz FSZB biztonsági szolgálata azzal vádolta, hogy az általa adományozott pénzből a szervezet fegyvereket szállított az ukrán hadseregnek. A fegyverszállítást a Razom tagadta, és „megdöbbenéssel” értesült a balerina letartóztatásáról.

Az MTI azt írta, a 33 éves nő ügyvédje abban bízik, hogy kliense később Evan Gershkovich amerikai újságíróhoz hasonlóan fogolycserével kiszabadulhat.

Karelina ügyében a múlt héten zárt ajtók mögött tartottak tárgyalást, ahol a balerina bűnösnek vallotta magát. Az orosz ügyészek eredetileg 15 év börtönbüntetés kiszabását kérték rá, ezt csökkentették végül 12 évre.

Karelinát a hatóságok a Moszkvától mintegy 1600 km-re keletre fekvő Jekatyerinburgban vették őrizetbe, miután februárban meglátogatta a családját. A táncosnő 2012-ben vándorolt ki az Egyesült Államokba, és 2021-ben lett amerikai állampolgár, azóta Los Angelesben él.

Vlagyimir Putyin tavaly áprilisban írta alá a másként gondolkodók elleni fellépés részeként a hazaárulásról szóló rendelet módosítását, amely 20 évről életfogytiglani börtönre emelte a kiszabható maximális büntetést.

Szintén Jekatyerinburgban tartóztatták le tavaly március végén kémkedés vádjával Evan Gershkovich amerikai újságírót. Gershkovich egyike volt annak a 16 fogolynak, akiket augusztus 1-jén szabadon engedtek cserébe nyolc orosz fogolyért.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!