Lelőttek egy orosz gépet a polgárháborús Szudánban, Oroszország vizsgálatot indított

2024. október 22. – 14:31

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország szudáni nagykövetsége vizsgálatot indított, miután lelőttek egy orosz teherszállító repülőgépet a polgárháborús Dárfúrban. A BBC cikke szerint a jelentésekben az áll, hogy az orosz gyártmányú gép orosz személyzettel felszerelést és gyógyszereket szállított a szudáni hadsereg által ellenőrzött el-Fasher városába.

Az orosz nagykövetség közölte, hogy Szudán katonai jellegű kormányával együttműködve igyekeznek további információkat gyűjteni a balesetről és a fedélzeten tartózkodókról. A Sudan Tribune hírportál szerint a legénység összes tagja – köztük három szudáni és két orosz állampolgár – meghalt a balesetben.

Katonai forrásokra hivatkozva azt írja a helyi lap, hogy a gép a csádi határ közelében zuhant le, útban az ostromlott el-Fasher városába. Egyes információk szerint a balesetet műszaki hiba okozhatta, de a hadsereg és a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) is azt állítja, hogy a gépet lelőtték. Az RSF azt is mondja, hogy náluk van a repülőgép fekete doboza, és lefoglalták a géppel és a küldetéssel kapcsolatos dokumentumokat.

Szudánban tavaly áprilisban tört ki polgárháború, miután a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) megtámadták Szudán fővárosában, Kartúmban a hadsereg támaszpontjait, bázisait, helyőrségeit. Az Abdel-Fattah Burháni vezette katonai jellegű kormányzat nem tudott megálljt parancsolni a korábban az állam alá rendelni tervezett, majd önállósodott félkatonai szervezetnek. Az ENSZ szerint itt alakult ki a világ egyik legsúlyosabb humanitárius válsága.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!