Amint Putyin eltűnik a színről, Navalnaja elindul az orosz elnökválasztáson

2024. október 21. – 18:18

Amint Putyin eltűnik a színről, Navalnaja elindul az orosz elnökválasztáson
Fotó: Alex Kent / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Julija Navalnaja, az oroszországi börtönben meghalt ellenzéki, Alekszej Navalnij száműzetésben lévő özvegye szeretne Vlagyimir Putyin örökébe lépni. A BBC-nek adott interjú alapján nem a módszereiben tervezi ezt, hanem a posztján, ugyanis bejelentette, ha Putyin nem lesz a színen többé, elindul az orosz elnöki címért.

A sokak szerint politikai indíttatású vádak alapján bebörtönzött Navalnij év elején halt meg egy sarkvidéki börtönkolónián – a Kreml kritikusai szerint az orosz rezsim okozta a halálát. Navalnaja azóta nem tud és mer hazamenni, egyből letartóztatnák, ellenben tudatosan átvette néhai férje szerepét. Így fogalmazott a BBC-nek:

„Részt fogok venni a választásokon... jelöltként. A politikai ellenfelem Vlagyimir Putyin. És mindent meg fogok tenni, hogy amint lehet, megbuktassam a rezsimjét.”

Navalnaja hisz abban, hogy a Putyin-rendszer összeomlásakor újra szabad választások lesznek Oroszországban. Elmondta még, sokat gondolkodik mostanság a férjével közös politikai hitvallás és döntések hatásán két gyermekükre, a 23 éves Dására és a 16 éves Zaharra. De hozzátette, sose kérte férjét, hogy hagyjon fel az aktivizmusával, amivel többek közt leleplezte Putyin egymilliárd dolláros luxuspalotáját a Fekete-tenger partján. „Ha az ő életében élsz, megérted, hogy sohase fogja feladni, és ez az, amit szerettem benne” – érvelt.

Ezzel az érvrendszerrel indokolta a BBC-nek, férje 2020-as novicsokos megmérgezése, majd németországi életmentő kezelése után miért tértek haza. Navalnaja szerint egyszerűen szükséges volt támogatnia a házastársát, aki mindenképp vissza akart menni Oroszországba, a hívei közt lenni, megmutatni, hogy nem kell félni a diktátortól. „Sosem engedtem az agyamnak, hogy arra gondoljon, megölhetik őt” – mondta Navalnaja, aki szerint annyi évtizede csinálták ezt, annyi nehézség volt, egyszerűen támogatta Navalnijt.

A bebörtönzött férj már a rács mögött igyekezett befejezni memoárját, a Hazafit. 295 napot töltött magánzárkában, hogy megtörjék, ez idő alatt is írt. Leírta például, hogy mennyire forróság volt a cellájában, hogy folyamatosan hangos zenét játszottak a kínzások miatti sikolyok elnyomására. Navalnaja az utolsó két évében már nem látogathatta meg férjét, akit szerinte kínoztak, éheztettek és „szörnyű körülmények között” tartottak fogva.

Navalnaja „viccnek” nevezte a nemzetközi közösség reakcióját férje halálára, ami kimerült a börtön vezetői elleni szankciókban és elítélő nyilatkozatokban. Navalnaja szeretné Putyint is börtönben látni, de orosz börtönben, olyan körülmények közt, amilyenekben a férje volt. Állítja, Putyin rendelte meg férje megölését – aki az orosz hatóságok szerint természetes halált halt. Szervezetének, az Antikorrupciós Alapítványnak bizonyítékai is vannak erre, amiket nyilvánosságra tervez hozni, ha összeállt a kép.

Mindenesetre Navalnij könyve hamarosan megjelenik, oroszul is, bár nyomtatott példányokat nehézkesen tudnak majd bevinni Oroszországba. Hangos- és e-könyvben azonban Moszkvától Vlagyivosztokig olvasható lesz majd.

Julija Navalnaja leendő szerepéről és ellenállásáról férje halála után még februárban írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!