Vitatott szigetek miatt hívatták be a magyar nagykövetet Teheránban

2024. október 21. – 20:51

Másolás

Vágólapra másolva

Behívatták Magyarország teheráni nagykövetét az iráni külügyminisztériumba – közölte a félhivatalos iráni hírügynökség, a Mehr még vasárnap. Pethő Gyula nagykövetnek azért volt jelenése az iráni külügyben, mert az országnak nem tetszett az Európai Unió és az Öböl-menti Együttműködési Tanács közös közleménye. Mivel Magyarország a soros tanácsi elnök, Irán pedig azon kevés országok egyike, ahol az EU külügyi szolgálatának nincs közös képviselete, kézenfekvő volt Pethő számonkérése.

Irán fő gondja a közleménnyel az volt, hogy három, jelenleg Irán ellenőrizte, a Perzsa-öböl bejáratában fekvő, vitatott hovatartozású szigetet (az Arab Emírségekkel szemközti Nagy-Tunb, Kis-Tunb és Abu Musa) nem iráni felségterületként jelölt meg. Pethőt ezért figyelmeztették a külügyminisztériumban a nemzetközi jog elveire és szabályaira, különös tekintettel a területi integritásra és nemzeti szuverenitásra. Irán emellett elítélte az EU-t, amiért támogat „bizonyos alaptalan és illegális igényeket Irán területi integritása ellen”.

A PressTV iráni oldal arról ír, az említett három sziget szerintük történelmileg Irán része, amit számtalan történelmi, jogi és földrajzi dokumentum támaszt alá. Ellenben az Egyesült Arab Emírségek igényt tart rájuk. Hozzáteszik, a szigetek 1921-71 közt brit ellenőrzés alatt voltak, és Irán két nappal azelőtt foglalta vissza a szigeteket, hogy az Emírségek kikiáltotta volna függetlenségét. A mostani, kifogásolt nyilatkozat azonban így fogalmaz:

„Felszólítjuk Iránt, hogy vessen véget az Egyesült Arab Emírségek három szigete megszállásának”, ami „sérti az Egyesült Arab Emírségek szuverenitását és az ENSZ Alapokmányának elveit”.

Mint írtuk, múlt hét kedden Irán külügyminisztériuma beidézte Magyarország nagykövetét, hogy tiltakozzon az országra hétfőn kivetett uniós szankciókkal szemben. Az iráni külügy Magyarország aktuális uniós elnöksége miatt döntött a magyar nagykövet mellett. A szankciókat azért vetették ki európai államok, mert a gyanú szerint Irán fegyverrel látja el az Ukrajnát megtámadó Oroszországot, amit Teherán rendre tagad.

Vonatkozó kérdéseinkkel megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!