Dühös Dél-Korea, amiért észak-koreai katonák készülnek az ukrán frontra

2024. október 21. – 17:07

Dühös Dél-Korea, amiért észak-koreai katonák készülnek az ukrán frontra
Fotó: STR / KCNA VIA KNS / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Dél-Korea bekérette az orosz nagykövetet a szöuli külügyminisztériumban, miután napvilágot látott, hogy az ellenséges Észak-Korea katonái orosz kiképzést kapnak, és állítólag bevetik őket az ukrajnai háborúban – írja a BBC. A dél-koreai titkosszolgálat szerint mintegy 1500 északi katona már meg is érkezett Oroszországba, egy részük a különleges egységektől.

Kim Hongkjun dél-koreai külügyminiszter-helyettes elítélte ezt, majd azt közölte Georgij Zinovjev orosz nagykövettel, hogy „minden rendelkezésre álló eszközzel” válaszolni fog rá Dél-Korea. Zinovjev válaszában azt mondta, a Moszkva és Phenjan közti együttműködés „a nemzetközi jog keretein belül” zajlik. A nagykövet a csapatokra konkrétan nem tért ki, és Phenjan se reagált a gyanúsításra.

Dél-Korea és több nyugati ország régóta vádolja azzal Észak-Koreát, hogy fegyverszállítással segíti Oroszország háborúját. Azonban a Dél szemében új szint, hogy már északi katonák is megjelenhetnek a fronton. Egyes déli források szerint akár 12 ezer észak-koreai katonát is a frontra küldhetnek (ami azért még mindig csekély létszám a milliós északi haderő teljes létszámához képest).

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető még júniusban írt alá államközi szerződést, aminek védelmi záradéka is volt: ha valamely felet agresszió éri, a másik segít neki. A múlt héten került a Duma elé a törvényjavaslat a szerződés ratifikációjáról.

Hétfőn Mark Rutte NATO-főtitkár és Jun Szukjiol dél-koreai államfő telefonon is beszélte minderről, Jun kérte, tegyen a katonai tömb „konkrét ellenintézkedéseket”. Jelezte azt is, erősíteni fogja az együttműködést Dél-Korea, a NATO és Ukrajna között. Rutte „jelentős eszkalációnak” nevezte az észak-koreai csapatok bekapcsolódását az ukrajnai konfliktusba, de a nyugati szövetségi rendszerből a britek, amerikaiak és japánok is elítélték Phenjan bevonódását. Észak-Korea sokáig legszorosabb szövetségese, Kína reményét fejezte ki, hogy a felek deeszkalálják a konfliktust.

A konkrét harctéri helyzetben várhatóan tapasztalatot szerző észak-koreaiak bonyolítani fogják az ukrajnai háborút a BBC-nek megszólaló elemzők szerint, akik úgy vélik, még több országot ránthat be a lépés a hadakozásba. Akadnak szkeptikus szakértők is, akik szerint az orosz és észak-koreai katonai egységek közt nyelvi akadályok is tornyosulnak majd, illetve az utóbbiaknak nincs éles harci tapasztalatuk (a koreai háborút lezárók 1953-as tűzszünet óta nem volt komolyabb háborúja a kardcsörtető Észak-Koreának). Valószínű, hogy az ukrán-orosz határ egyes szakaszainak őrzését veszik majd át Phenjan katonái, felszabadítva orosz katonákat.

Csoma Mózes Korea-szakértővel nemrég beszélgettünk a Korea-közi helyzetről, valamint az Oroszország és Észak-Korea közti viszonyról, segítségnyújtásról, államszerződésről, ezt itt olvashatja.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!