Izrael szerint a Hezbollah és Irán is megbánja a Benjámin Netanjahu elleni támadást

2024. október 20. – 12:54

Izrael szerint a Hezbollah és Irán is megbánja a Benjámin Netanjahu elleni támadást
A támadás másnapján, Izrael Észak-Libanonban lőtte a Hezbollah állásait. Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Miután Libanon területéről dróntámadás érte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egyik rezidenciáját, Izrael több politikusa is azt ígéri, hogy Irán megfizet a támadásért. Erről a Times of Israel írt részletes cikket. A támadást, amelyben senki nem sérült meg, minden bizonnyal a libanoni Hezbollah indította, maga Irán tagadta, hogy köze lenne a három támadó drón október 19-i kilövéséhez.

Izraelben mindenki másképpen gondolja

Az izraeli politikusok azonban szombat óta határozottan Iránt okolják az akcióért, és rendre arról beszélnek, hogy Teherán nagy árat fog fizetni a dróntámadásért. A három támadó drónból a légvédelem kettőt elfogott, de a harmadik felrobbant a tengerparti Caesarea városban, amely luxusvilláiról és római romjairól is ismert.

Az okozott kár mértékéről nincsenek információk, de a The Guardian úgy tudja, hogy a házat találat érte és az épület felületi sérüléseket szenvedett. Netanjahu maga azt nyilatkozta, hogy

„az iráni ügynökök, akik ma megpróbáltak meggyilkolni engem és a feleségemet, súlyoshibát követtek el”.

Szavaihoz kormánya számos minisztere és több ellenzéki képviselő is felzárkózott, mindenki azt visszhangozta, hogy Irán a bűnös, és ezzel étlépett egy vörös vonalat. Természetesen a korábbi kölcsönös támadások után azért aligha lehetett bárkinek olyan víziója, hogy a felek egy kicsit lövöldöznek, de azért nem lőnek államférfira.

Hazai és nemzetközi visszhangok

Joáv Gallant védelmi miniszter mindenesetre úgy értékelt, hogy már vannak eredmények a Hamasz és a Hezbollah felszámolásában, és Izrael továbbra is támadni fogja minden ellenségét, és bárkire kegyetlenül lecsap, aki ártani próbál Izrael Államnak.

Itamar Ben Gvir nemzetbiztonsági miniszter hasonlóképpen támogatását fejezte ki Netanjahu mellett, és felszólította őt, hogy ne adja fel a harcot a teljes győzelemig.

Azt is lehet tudni, hogy Benjámin Netanjahu a támadás után beszélt Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölttel és Mike Johnsonnal. az amerikai képviselőház elnökével is. Az izraeli sajtó arról is írt, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden Izraelbe látogathat.

Már vannak is súlyos csapások

Izrael sokat nem tétlenkedett, a merénylettel párhuzamosan, vagy annak megtorlásaképpebn is már több fronton támadott. A The Guardian arról számolt be, hogy egy izraeli légicsapás több tucat civil áldozatot követelt az észak-gázai Beit Lahiya városában. A Sky News pedig arról írt, hogy Izrael csapást mér a Hezbollah hírszerzési központjára és újabb ellenséges parancsnokokat likvidált, illetve próbál a jövőben is kiiktatni.

Eközben szombaton az iráni állami tévé azt közölte, hogy az Indiai-óceánon megkezdődtek az Irán által Oroszország és Omán részvételével szervezett és kilenc másik ország által megfigyelt haditengerészeti gyakorlatok. Az IMEX 2024 névre keresztelt gyakorlatok célja a régió kollektív biztonságának fokozása, a többoldalú együttműködés kiterjesztése, valamint a béke, a barátság és a tengeri biztonság megőrzése.

Az összetett és éles izraeli konfliktus legfrissebb szakasza 2023. október 7-e óta tart, amikor az Izraelbe betörő palesztin terroristák mintegy 1200 ember mészároltak le, 253-at pedig túszként elhurcoltak. Az ezt követő izraeli támadások során 42500 palesztint halt meg, és további 10 ezer halott lehet még a romok alatt, legalábbis ezt írta a The Guardian a gázai egészségügyi hatóságokra hivatkozva, de ebben a háborúban minden egyes számot, vagy adatot mindenki megkérdőjelez, és teljesen eltérően mutatnak be a felek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!