Egy Libanonból kilőtt drón csapódhatott Benjamin Netanjahu izraeli magánrezidenciájába

2024. október 19. – 07:59

Másolás

Vágólapra másolva

Egy drón „célba vehette” Benjamin Netanjahu magánrezidenciáját az Izrael tengerpartján található Caesarea városában – írja a BBC az izraeli miniszterelnöki hivatal tájékoztatása alapján. „A miniszterelnök és felesége nem tartózkodott a helyszínen, az incidensnek nincsenek sebesültjei” – áll a közleményben.

Mindez azután történt, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölte, hogy szombaton kora reggel három drónt lőttek ki Libanonból Izraelre, és az egyik eltalált egy épületet Caesarea-ban. Az izraeli kormány nem erősítette még meg, hogy az épület része-e a Netanjahu rezidenciájának vagy sem, ahogy a kár mértékéről sem számoltak be.

Netanjahunak két magánháza van, az egyik a Caesareában, a másik pedig Jeruzsálemben, emellett használta már a hivatalos miniszterelnök rezidenciáját Jeruzsálemben, amit jelenleg felújítanak.

Az IDF tájékoztatása szerint szombaton eddig mintegy 55 rakétát lőttek ki Libanonból Izraelre. Izrael továbbra is támadja azokat a libanoni célpontokat, amik az izraeli kormány szerint kapcsolatban állnak a Hezbollah szervezetével.

Szintén a BBC számolt be arról, hogy pénteken legalább 33 ember – köztük 21 nő – meghalt, amikor izraeli légicsapás ért egy jabaliai menekülttábort a Gázai övezet északi részén pénteken. Hamász közlése szerint, a terület ugyanis a Hamász fennhatósága alá tartozik. A táborban közel 400 ezer ember tartózkodik, akik több mint két két nem jutnak normálisan se élelemhez, se vízhez. Az ENSZ Humanitárius Segélyek Hivatalának vezetője, Georgios Petropoulos a BBC Newshour című műsorában elmondta, hogy a jabaliai családok „szörnyű körülmények között” élnek.

A szervezet hivatalának közlemény arról számolt be, hogy a légicsapásban több mint 85 ember megsérült, néhányan súlyosan, a táborban három család otthonát is eltalálták. Egyelőre még nem tudni pontosan hányan haltak meg a támadásban, mivel sokan épületek romjai alá rekedtek.

A támadást Izrael nem kommentálta, az információkból az derül ki, hogy az izraeli katonák már hetek óta ostromolják a tábort.

A Hamász vezetőjének, Jahjá Szinvár megölése után egyesek úgy vélték, hogy a gázai háború is véget érhet. Azonban a szervezet helyettes vezetője szerint Szinvár halála még erősebbé teszi a Hamászt. Német, francia és brit vezetőkkel találkozott Joe Biden Berlinben, Biden a találkozó után azt mondta, Libanonban van esély „a tűzszünetre”, de Gázában ez „egy bonyolultabb ügy.”

A brit lap azt írja, a jabaliai menekülttáborról szóló információkat nem lehetett objektívan ellenőrizni, a helyi források szerint Gáza északi része gyakorlatilag elszigetelődött, a térségben nincs internet és megszűntek a távközlési szolgáltatások is. Szintén nem ellenőrzött források arról számolnak be, hogy egy kórház igazgatója azt nyilatkozta, hogy megtelt a intézményük sérültekkel, a kórtermekben nincs már hely, sok sérültet a padlón látnak el.

A Reuters azt írja, a Hamász irányítása alá tartozó gázai egészségügyi minisztérium szerint pénteken legalább 39 ember halt meg izraeli légicsapások miatt, húszan Jabaliában vesztette életüket.

Izrael közölte, hogy pénteken mintegy 30 teherautónyi ellátmányt küldött Gáza északi részére, köztük élelmiszert, vizet, orvosi felszereléseket és menedékhelyeket, de helyi egészségügyi tisztviselők a Reutersnek elmondták, hogy a segélyek nem jutottak el a legsúlyosabban érintett területekre, például Jabáliába. Egy izraeli miniszter, Amichai Chikli a BBC-nek azt mondta, hogy Izrael „blokád alá vette” Gáza északi részét, amelybe Jabália is beletartozik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!