Az Euronews új vezetője vigyázna a csatorna függetlenségére

2024. október 18. – 16:12

Másolás

Vágólapra másolva

Sosem fogadna el olyan állást, amely politikai akaratnak lenne alárendelve, mondta Claus Strunz, az Euronews hírcsatorna új vezérigazgatója a Politico szerint. Strunz néhány napja került a médiacég élére, miután múlt héten váratlanul kirúgták Guillaume Dubois korábbi vezérigazgatót. Dubois szerint a vállalat nagy átalakuláson ment keresztül a vezetése alatt, jó értelemben.

Az Euronews újságírói Claus Strunz Izrael- és bevándorlóellenes posztjai miatt aggódnak, és attól tartanak, hamarosan új irányt vehet a szerkesztőség az ő vezetése alatt. A csatorna pártatlanságát akkor kezdték el félteni, amikor kiderült, hogy Pedro Vargas David, aki a hálózatot 2022-ben megvásárló Alpac Capital alap vezérigazgatója, személyes és pénzügyi kapcsolatokat ápol Orbánnal és szűkebb körével. Erről a Direkt36 oknyomozó portál írt áprilisban, megírták azt is, hogy a mintegy 150 millió eurós ügylet jelentős részét magyar állami és kormányközeli szereplők finanszírozták.

Vargas David és az új vezérigazgató, Strunz is találkozott az Euronews alkalmazottaival Brüsszelben és Lyonban, ahol a cég függetlenségéről kérdezték őket a dolgozók. „Strunz nyilatkozatai aggasztóak, az Euronews főnökétől nem ezt várná az ember, különösen akkor nem, amikor a szélsőjobboldali német AfD eredményeit a demokrácia győzelmeként ünnepli” – mondta Alexis Caraco, a lyoni iroda egyik munkatársa.

„Amikor csütörtökön beszéltünk vele, megnyugtatott, hogy nyilvánosan elkötelezi magát a független újságírás mellett... de majd meglátjuk”

– mondta az újságíró. A cég székhelye most Brüsszelben van, a korábbi lyoni székhely felszámolásával együtt a nehéz pénzügyi helyzet miatt nagy mértékű leépítés is történt a cégben.

Vargas David jelenleg az Euronews igazgatótanácsának is az elnöke, 170 millió euróért vásárolta meg a céget. Ebből 150 millió volt a vételár, a maradék 20 milliót pedig az Euronews finanszírozására, illetve a tervezett átalakításokra szánt.

Guillaume Dubois, korábbi vezérigazgató a tulajdonosváltás után, de még elbocsátása előtt szintén azt mondta, nincs semmilyen befolyás a magyar kormány részéről, és hogy semmilyen személyes vagy szakmai kapcsolata nem volt magyar tisztviselőkkel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!