Kétszáz embert bocsátanak el a Euronewsnál, sztrájkolnak a dolgozók

2023. március 18. – 11:51

Másolás

Vágólapra másolva

Többnapos sztrájkot hirdetett a Euronews hírtelevízió dolgozóinak szakszervezete, mert a cég tulajdonosa március elején bejelentette, hogy majdnem kétszáz dolgozót, köztük a szerkesztőség kétharmadát is elküldik, és eladják a lyoni székházat is. A francia Le Monde azt írja, hogy a dolgozók a cég szétverésére akarják felhívni a figyelmet a sztrájkkal. A pénteken kezdődött sztrájk hétfő hajnalig tart.

Kert Attila, a Euronews budapesti igazgatója az Rtl.hu-nak azt mondta, hogy a magyar szerkesztőséget nem érinti a tömeges elbocsátás. A magyar részleg Budapesten működik, míg az átszervezés Lyonban zajlik – mondta.

A portugál tulajdonú Alpac Capital még 2021 decemberében közölte, hogy megveszi a médiacég 88 százalékos tulajdonrészét, az ügyletet tavaly júliusban véglegesítették. Az Rtl.hu szerint a Euronews elnöke Pedro Vargas David, annak a Mario Davidnak a fia, aki korábban Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos tanácsadója volt. Pedro Vargas David a Linkedin-profilja szerint az Alpac Capital vezérigazgatója és a Euronews elnöke.

Mario David korábbi európai parlamenti képviselő a Miniszterelnöki Kabinetiroda nyilvánosan elérhető szerződései szerint 2018 és 2021 között adott tanácsokat a magyar miniszterelnöknek, térítésmentesen. A Szabad Európa angol verziója azt írja, hogy Orbán és David állítólag a berlini fal leomlása óta ismerik egymást, és 2016 áprilisában Orbán „igaz barátjának” nevezte Mario Davidot, amikor Lisszabonban a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntette ki. A portugál politikus a kitüntetést „a magyar érdekek támogatásáért” kapta.

A Euronews dolgozóit tömörítő szakszervezet a sztrájk részeként arra kérte a dolgozókat, hogy ne menjenek be az irodákba, maradjanak otthon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!