Harris a Fox Newson: Nem Biden elnökségét folytatnám

2024. október 17. – 09:40

Harris a Fox Newson: Nem Biden elnökségét folytatnám
Joe Biden elnök és Kamala Harris alelnök a Phoenix Awards gálán szeptemberben – Fotó: Roberto Schmidt / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Először adott interjút Kamala Harris amerikai alelnök a jobboldali Fox News hírcsatornának szerda este. A közel félórás interjú során a Demokrata Párt elnökjelöltje próbálta elhatárolni magát Joe Biden elnökségétől, és határozottan támadta ellenfelét, Donald Trump korábbi elnököt.

Harris az interjú során kijelentette, hogy amennyiben megválasztják, elnöksége nem Joe Biden elnökségének folytatását jelentené. Az alelnök arról beszélt, hogy ő az amerikai politikai vezetők egy új generációját képviseli. További különbségként emelte ki, hogy ő Bidennel szemben nem Washingtonban töltötte karrierje nagy részét, illetve hogy nyitott minden kezdeményezésre, azokra is, amelyeket republikánusoktól kap.

Harris mögé a kampány során több republikánus politikus is beállt, köztük Dick Cheney, George W. Bush korábbi alelnöke és lánya, Liz Cheney korábbi kongresszusi képviselő is. A demokraták jelöltje többször is beszélt arról, hogy legalább egy republikánus politikust bevenne a kabinetjébe.

Harris azt követően próbálta elhatárolni magát a Fox News-nézők körében népszerűtlen elnöktől, hogy másfél hete egy másik interjúban még arról beszélt, hogy nem jut eszébe semmi, amit máshogy csinált volna az elmúlt négy év során, mint Biden.

A demokrata elnökjelölt ezenkívül határozottan támadta Donald Trumpot a Fox Newson. A republikánus elnökjelölt az elmúlt napokban több alkalommal is „belső ellenségnek” nevezte kritikusait, és arról beszélt, hogy a Nemzeti Gárdát vagy szükség esetén a hadsereget kéne bevetni ellenük. Trump egy szerda reggeli Fox News-fórumon több demokrata politikust is megnevezett „belső ellenségként”.

Harris harciasan elítélte ellenfele retorikáját. Az alelnök arról beszélt, hogy egy demokráciában az Egyesült Államok elnökének képesnek kéne lennie arra, hogy kezelje az őt ért kritikákat anélkül, hogy börtönnel fenyegetné azokat, akik kritizálni merik.

Az interjú során szó esett az illegális bevándorlásról is, mely az egyik elsőszámú politikai ügy a republikánus szavazók számára. A műsorvezető szembesítette Harrist azzal, hogy Biden és ő képtelen volt megoldani az illegális bevándorlás problémáját, és Trumpot okolta amiatt, hogy a republikánusok elkaszálták a kongresszusban a demokraták minden korábbinál szigorúbb határvédelmi törvénycsomagját.

Harris azután adott interjút a Fox Newsnak, hogy az elmúlt hónapokban számos kritikát kapott amiatt, hogy nem ad interjúkat, vagy ha igen, csak baráti műsorvezetőknek. A demokrata elnökjelölt válaszul nagyon felpörgette a médiamegjelenéseit az elmúlt hetekben, és számos hír- és szórakoztató műsorban is megjelent. Interjút adott a CBS Newsnak, leült beszélgetni Howard Sternnel és Stephen Colbert-rel, és vendége volt a Call Her Daddy podcastnak is.

Donald Trump az interjú előtt kritizálta a vele nyíltan szimpatizáló Fox Newst, amiért teret adnak Harrisnek és a demokrata álláspontoknak a hírcsatornán. A szerda esti beszélgetést követően azonban közösségi oldalán gratulált Bret Baier műsorvezetőnek, akit két nappal korábban még amiatt kritizált, hogy „túl puha” a demokrata politikusokkal szemben. Ezenkívül arról írt, hogy a „kemény de nagyon tisztességes” interjú egyértelműen megmutatta, hogy „mennyire totálisan inkompetens Kamala”.

A jobboldali Fox News a legnézettebb amerikai hírcsatornának számít. Tavaly egy peren kívüli megállapodás keretében a csatornának 787,5 millió dollárt (azaz több mint 290 milliárd forintot) kellett fizetnie egy szavazógép-gyártó cégnek, mert a csatorna műsoraiban a 2020-as elnökválasztás utáni hetekben többször is azt az összeesküvés-elméletet terjesztették, hogy Joe Biden a szavazógépek segítségével elcsalta a választást.

Kevesebb mint három héttel a november 5-i elnökválasztás előtt teljesen fej fej mellett áll Harris és Trump a felmérésekben. Mind a hét kulcsfontosságú csatatérállamban hibahatáron belül mérik a két jelöltet a közvéleménykutatók. Az amerikai elnökválasztási kampány aktuális állását, és a kampányban megjelenő gazdasági kérdéseket a legfrissebb Elektor podcastban beszélték ki a Telex újságírói.

(Fox News, Guardian, CNN, BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!