Özönvíz Franciaországban és Olaszországban, autópályákat kell lezárni, áradásokra számítanak

2024. október 17. – 18:35

Özönvíz Franciaországban és Olaszországban, autópályákat kell lezárni, áradásokra számítanak
Árvíz blokkolja a forgalmat Givorsban, az A47-es autópályán 2024. október 17-én – Fotó: Jean-Philippe Ksiazek / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hat francia megyére is a legmagasabb, vörös riasztást adták ki a hatóságok, miután 48 óra alatt „kivételes mennyiségű eső” zúdult az ország délkeleti részére – köztük Lyonra és Cannes-ra. A Reuters tudósítása szerint egyes utakat le kellett zárni, néhány ház lakóit ki kellett telepíteni. Egyes területeken 48 óra leforgása alatt 630 milliméter csapadékot mértek (ez több, mint a mi Alföldünk egész éves átlaga).

Sérülésekről és halálesetekről egyelőre nem érkezett hír; és hogy ez így is maradjon, a hatóságok arra kérték az embereket, hogy egy merész videó vagy szelfi kedvéért ne kockáztassák az életüket.

Az ősszel már nem ez az első özönvíz Európában; egy hete a Kirk hurrikán ciklonná fejlődve öntözte meg a kontinens nyugati felét, szeptemberben pedig a Közép-Európában napokon keresztül ömlő eső az elmúlt húsz év legnagyobb árvizét eredményezte.

Észak-Olaszországban is heves esőzéseket okozott a kettős – észak-afrikai, illetve atlanti eredetű – front. A francia Riviérával határos Liguriában a Rai közszolgálati adó szerint autópályákat kellett lezárni, és felfüggesztették az iskolai oktatást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!