Ruhában feküdt a kádban, és habzott a szája – új részletek derültek ki a Szkripal-ügyben véletlenül megmérgezett nő halálának körülményeiről

2024. október 16. – 20:02

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre több részlet derül ki a hat évvel ezelőtti Szkripal-ügy történéseiről a bűntényben indított új vizsgálat során. A Guardian friss cikke szerint a most nyilvánosan felolvasott rendőrségi jegyzőkönyvekből pontosan végigkövethető, milyen eseménysor vezetett a novicsokkal véletlenül megmérgezett Dawn Sturgess halálához.

Ezek alapján a 44 éves, háromgyerekes Sturgess és barátja, Charlie Rowley 2018 júniusának végén Salisburyben jártak, ahol Rowley talált (hogy pontosan hol, az nem derült ki minden kétséget kizáróan) egy parfümös dobozt. Pár nappal később reggel Rowley állítása szerint meglátta a csomagot a konyhában, és arra gondolt, hogy ez most a legjobb alkalom arra, hogy odaadja ajándékba Dawnnak, aki rosszkedvűnek tűnt.

„Nézd, mit találtam” – felkiáltással oda is adta a nőnek az üveget, amit ő parfümnek hitt. Azt mondta, hogy a csomagolást, ami egy üveget és egy adagolót tartalmazott, nehéz volt felnyitni, aztán nehezen tudta beletenni az adagolót az üvegcsébe is, mert az szűk volt.

„Beleszagoltam, de nem volt olyan illata, mint a parfümnek... a bőrömhöz ért, csak egy olajos anyagnak tűnt. Nem emlékszem, milyen illata volt. Nem volt szörnyű szag, de nem is olyan, amilyet már korábban éreztem. Azt gondoltam, valami nincs rendben. Teljesen olyan lett a keze, úgyhogy meg kellett mosnom. Dawn ráfújta a csuklójára... Mindkét csuklóját bedörzsölte vele” – emlékezett vissza Rowley a végzetes pillanatokra.

„Dawn körülbelül 10-15 perccel azután kezdte rosszul érezni magát, hogy a parfümöt a csuklójára fújta. Azt mondta, talán segítenem kellene neki, aztán azt, hogy nagyon-nagyon furcsán érzi magát, be kell feküdnie a kádba.” A férfi egy perc múlva bement fürdőszobába, hogy megnézze, mit csinál, és ott találta Sturgesst a kádban fekve, ruhában, görcsösen rángatózva, habzó szájjal. „Nyál folyt a szájából. Pánikba estem. Próbáltam segíteni neki, miközben sokáig vártam a mentőre. Az állapota egyre rosszabb lett.”

Sturgesst végül kórházba szállították, Rowley pedig kiment az utcára, de aztán ő is rosszul lett, és visszatért a lakásába, majd ő is a városi kórházban kötött ki. Vallomásában azt mondta, a memóriája károsodott az esettől. „Nagyon kevés emlékem van arról, mi történt a mérgezés előtt. Ez részben a novicsok miatt van. Észrevettem, hogy befolyásolta a gondolkodásomat. A mérgezés óta sokkal nehezebben tudok koncentrálni... Sok furcsa álmom van” – mondta.

Rowley emlékezetkiesése miatt továbbra sem tudják biztosan, hol találta az üveget a férfi. A kihallgatásokon ugyan volt egy pont, amikor úgy emlékezett, hogy a salisburyi Cancer Research jótékonysági bolt kukájában találta, ebben a szemetesben ugyanakkor nem találtak novicsok nyomát.

A Dawn Sturgess véletlen halálához vezető ügyben a célpont Szergej Szkripal egykori orosz–brit kettős ügynök volt, őt és lányát szintén megmérgezték 2018 nyarán Salisbury városában. A merényletkísérletet mindketten túlélték, hollétüket azóta a brit hatóságok titokban tartják. Oroszország azóta is tagadja, hogy köze lett volna az eseményekhez, a brit nemzetbiztonság szerint viszont csak Oroszországnak voltak technikai eszközei, műveleti tapasztalatai és indítékai mindehhez.

A mérgezés végrehajtásával eredetileg két, inkognitóban utazó orosz ügynököt gyanúsítottak, a hotelszobájukban novicsokmaradványokat találtak, és a brit hírszerzés is megállapította, hogy a két férfi az orosz katonai hírszerzés (GRU) ügynöke. 2021-ben kiderült, hogy egy harmadik orosz férfi is részt vehetett az akcióban. A gyanúsítottak a merényletkísérlet után hazatértek Oroszországba, ahol Putyin védelmébe is vette őket, mondván, civilekről van szó, semmi közük az egészhez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!