Szkripal-ügy: új vizsgálatot indítanak Szergej Szkripal nyilatkozata után

2024. október 14. – 19:14

Másolás

Vágólapra másolva

2018-ban mérgezték meg Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynököt lányával együtt az angliai Salisbury városában. A merénylet-kísérletet mindketten túlélték, hollétüket azóta a brit hatóságok titokban tartják. Hosszas nyomozás és nagy nemzetközi botrány követte az ügyet, amelyben egy nő véletlenül halt meg az orosz ügynökök által hátrahagyott novicsok nevű idegméregtől. Hétfőn az ő halálával kapcsolatban indítottak új vizsgálatot az évek óta megoldatlan ügyben – írja az MTI.

Oroszország azóta is tagadja, hogy köze lett volna az eseményekhez, az ország londoni nagykövete cirkusznak minősítette a vizsgálatot. A brit nemzetbiztonság szerint viszont csak Oroszországnak voltak technikai eszközei, műveleti tapasztalatai és indítékai mindehhez. Szkripal biztonsági okokból személyesen nem volt jelen a meghallgatáson, a volt orosz kettős ügynök írott nyilatkozatot küldött a vizsgálóbizottságnak. A meghallgatások december elejéig tarthatnak, a bizottság jövőre teszi közzé jelentését.

Szkripal levelében leírta, hogy szerinte Putyinnak kellett kiadnia a parancsot a meggyilkolására, mivel súlyos büntetést érdemelne bármely a GRU-parancsnok, aki az elnök engedélye nélkül kezdeményez egy ilyen akciót. Ugyanakkor nincs rá bizonyítéka, hogy a döntés tényleg Putyintól származna.

A vizsgálóbizottság jogi főtanácsosa azt mondta, a merénylők által hátrahagyott fiolában olyan mennyiségű novicsok idegméreg volt, amely több ezer ember halálát okozhatta volna. A mérgezésbe belehalt nő, Dawn Sturgess szíve leállt, és bár a mentők újraélesztették és kórházba szállították, az agyi károsodás és a mérgezés egyéb hatásai miatt nem tudták megmenteni.

A mérgezéssel eredetileg két inkognitóban utazó orosz ügynököt gyanúsítottak, a hotelszobájukban novicsok-maradványokat találtak, és a brit hírszerzés is megállapította, hogy a két férfi az orosz katonai hírszerzés (GRU) ügynöke. 2021-ben kiderült, hogy egy harmadik orosz férfi is részt vehetett az akcióban. A gyanúsítottak a merénylet-kísérlet után hazatértek Oroszországba, ahol Putyin védelmébe is vette őket, mondván, hogy civilekről van szó, semmi közük az egészhez. Mindezek ellenére számos jel utal arra, hogy valóban ők voltak az elkövetők, a Daily Mail lap 2018-ban listát is készített a több mint gyanús nyomokról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!