Szabadult a börtönből az orosz férfi, akire kislánya háborúellenes rajza miatt figyelt fel a rendőrség

2024. október 16. – 09:51

Másolás

Vágólapra másolva

Másfél év után szabadon engedték Oroszországban azt a férfit, akit tavaly márciusban azért ítéltek el csaknem két évre, mert a közösségi oldalakon nyilvánosan ellenezte a háborút. A férfi azért is került a hatóság látóterébe, mert 13 éves lánya az iskolában egy háborút ellenző rajzot készített – írta az oroszországi fogva tartások körülményeit vizsgáló jogvédő OVD-Info. A témát eredetileg a tanár adta meg, a feladat minden bizonnyal az Oroszország által 2022. február végén Ukrajna ellen indított háború – oroszországi hivatalos nevén rendkívüli katonai művelet – dicsőítése lett volna. Alekszej Moszkaljov letartóztatásának körülményeiről ebben a cikkünkben olvashat részletesen.

Kislányával, Marijával áll a börtön előtt Alekszej Moszkal, még rabruhában – Forrás: OVD-Info
Kislányával, Marijával áll a börtön előtt Alekszej Moszkal, még rabruhában – Forrás: OVD-Info

Hasonló feladatokat Oroszország-szerte adnak ki az iskolák a diákoknak, korábban a Telex is bukkant az orosz megszállás alól néhány hónap után felszabadult területeken olyan, kisiskolások által írt rajzos levelekre, amelyeket a gyerekek az orosz katonáknak címeztek.

A Moszkvához közeli Tula megyei Jefremovban élő hatodikos Marija Moszkaljova azonban a kötelező Kreml-kompatibils rajz helyett egy őszintébb verziót választott:
Ukrajna felé repülő orosz rakétákat rajzolt, amelyek elé egy ukrajnai édesanya és lánya áll. A rajzon kétoldalt ukrán és orosz zászló, előbbin „Dicsőség Ukrajnának”, utóbbin „Nem Putyinra és a háborúra” felirat áll.

Annak idején az esetet jelentette a tanár, a rendőrség végül a 13 éves Mariját is kihallgatta – emlékeztetett az OVD-Info.

Moszkaljovot tavaly távollétében ítélték börtönre, mivel a most 55 éves férfi először elmenekült. Igaz, csak az Oroszországgal szoros szövetségben álló Belaruszig jutott, amely átadta őt tavaly áprilisban az orosz hatóságoknak. Moszkaljov elmondása szerint előtte a belarusz rendőrségen bántalmazták is: megkötözve ütötték és rugdosták.

Másodfokon Moszkaljov kétéves büntetését két hónappal csökkentették. 22 hónapos börtönbüntetése a gyakorlatban végül 18 hónapra szűkült. Elítélését és fogva tartását idén tavasszal az ENSZ munkacsoportja törvénytelennek minősítette.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!