Az amerikai külügyminiszter figyelmeztette Izraelt, a támogatásukkal játszanak, ha nem javítanak a gázai humanitárius helyzeten

2024. október 15. – 21:13

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok figyelmeztette Izraelt, hogy a következő hónapban lépéseket kell tennie a gázai humanitárius helyzet javítása érdekében, különben az amerikai katonai támogatás korlátozásával kell szembenéznie – írja a Reuters. A vasárnap izraeli tisztviselőknek küldött levélben Anthony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter fejezi ki aggodalmát a palesztin enklávéban romló helyzet miatt.

„Azért írunk most, hogy aláhúzzuk az amerikai kormány mélységes aggodalmát a Gázában romló humanitárius helyzet miatt, és sürgős és tartós intézkedéseket kérünk kormányuktól ebben a hónapban, hogy megfordítsák ezt a pályát”

– írják a levélben, amelyről először az Axios és az izraeli News 12 számolt be, valódiságát pedig hivatalos személyek is megerősítették a Reutersnek. A hírügynökség úgy tudja, a levelet Yoav Gallant izraeli védelmi miniszternek és Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős miniszternek küldték el. Az Egyesült Államok részéről ez az eddigi legerősebb figyelmeztetés Izrael felé a most már több, mint egy éve tartó háború kezdete óta.

Az amerikai külügyminisztérium és a Pentagon egyelőre nem reagált a levéllel kapcsolatos megkeresésekre és Izrael washingtoni nagykövetsége sem kívánt nyilatkozni.

A Reuters ugyanakkor azt is írja, az amerikai kormányzat Izrael gázai akcióinak bírálatával párhuzamosan, szintén vasárnap bejelentette, hogy amerikai csapatokat és fejlett rakétaelhárítókat küld Izraelbe. A Biden-kormányzat eddig többnyire elutasította, hogy korlátozásokat vezessen be az Egyesült Államok által Izraelnek küldött több milliárd dolláros katonai segélyre, még azután is, hogy Izrael figyelmen kívül hagyta a háborúban tanúsított magatartásával kapcsolatos korábbi figyelmeztetéseket.

Mindeközben egyre több éles kritika érkezik az ENSZ felől, a világszervezet kedden az utóbbi napok gázai izraeli túlkapásait is elítélte. Például azt az esetet, amikor a Dzsabalia menekülttáborban ételért sorban álló emberekre nyitottak tüzet, amiben tízen meghaltak. Az izraeli haderő az eset kivizsgálását ígérte, megjegyezvén, hogy „csak terrorcélpontok ellen” hajtanak végre műveleteket. Az utóbbi napokban élessé vált a világszervezet és Izrael szembenállása, miután több békefenntartó is megsérült izraeli támadásokban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!