Vöröskereszt: Keresztény többségű libanoni faluban ölt meg 19 embert egy izraeli légicsapás

2024. október 14. – 20:03

Másolás

Vágólapra másolva

Izraeli légicsapás ért egy észak-libanoni falut hétfőn, 19-en haltak meg az ország Vöröskeresztje szerint, a Bejrúttól mintegy 100 kilométerre fekvő településen többségben vannak a keresztények. Az Aitou falut ért támadásnak még több áldozata is lehet, a mentés és a romok eltávolítása nem ért véget. Összefoglalónk a CNN tudósításából.

Vasárnap este mintegy 60 kilométerre az izraeli határ mögött ért dróntámadás egy izraeli katonai bázist, négy katona meghalt, hatvanan megsérülhettek. A drónt Libanonból indították, és nem vette észre az izraeli légvédelem, így juthatott el a bázisig. A Binyamina melletti katonai támaszpontot ért támadás körülményeit az IDF vizsgálja, igyekeznek kideríteni, hogy miként juthatott el a drón észrevétlenül a támaszpontig. Joáv Gallant védelmi miniszter hétfő reggel bejárta a bázist, és azt mondta, hogy a támadás nehéz, fájdalmas esemény volt.

Az Egyesült Államok rakétaelhárító rendszert és ennek üzemeltetésére kiképzett katonákat küld Izraelbe, hogy segítsen megerősíteni az ország légvédelmét – közölte a Pentagon vasárnap. Irán április 13-án és október 1-jén intenzív rakétatámadásokat indított Izrael ellen, a légvédelem ezek elhárításában is fontos szerepet játszott. Az új védelmi rendszer is kifejezetten a ballisztikus rakéták elleni védelemre szolgál majd, és segíthet Izraelnek hatékonyabbá tenni védekezését.

Egy kórház udvarát is találat érte Gáza központjában, négyen meghaltak. A területen mindegy 5000 ember volt elszállásolva. Izrael közölte, hogy a Hamász egyik központjára mértek csapást. A szemtanúk szerint súlyos tűz ütött ki, többen megégtek, az emberek igyekeztek fedezéket keresni. A gázai hatóságok szerint ez volt a hetedik alkalom, hogy ennek a kórháznak az udvarán lévő tábort ért támadás.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök elítélte Izrael támadását az ENSZ libanoni békefenntartói (UNIFIL) ellen Libanonban. A bázison, amelyet támadás ért mintegy 1100 olasz békefenntartó állomásozik. Meloni elfogadhatatlannak és háborús bűnnek nevezte az UNFIL elleni támadást, a békefenntartók jelentései szerint eddig öt katonájuk sérült meg, mióta Izrael megkezdte Dél-Libanon bombázását, további tizenöt ember pedig füstmérgezés miatt lett rosszul vasárnap. Izrael a Hezbollahot vádolja, hogy az UNIFIL állásai közelében tevékenykedik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!