Már négy halálos áldozata van annak a Hezbollah-drónnak, ami becsapódott Binjaminában

2024. október 13. – 21:56

Másolás

Vágólapra másolva

A legfrissebb helyszíni információk szerint 67 ember sérült meg Izraelben, miután egy, a Hezbollah által Libanonból indított drón átcsúszott az izraeli légvédelmen, és előzetes figyelmeztetés nélkül becsapódott a Haif vonzáskörzetébe tartozó, Binjaminában. A drón egy étterembe csapódott be, amely tele volt emberekkel, az izraeli Channel 13 szerint a tetőt áttörő robbanás sokaknál repeszsérülést okozott.

A mentésben segédkező United Hatzalah közlése szerint több mint hatvan sebesültet láttak el, akik között többen életveszélyes állapotban voltak, és mentőhelikopterrel kellett őket kórházba szállítani. Az MTI tudósítója korábban arról számolt be, hogy négyen életveszélyes sérüléseket szenvedtek, öten súlyosan megsebesültek, tizennégy fiatalt pedig közepesen súlyos sebesüléssel ápolnak.

Tavaly október, vagyis a Hamász terrorszervezet akkori összehangolt terrortámadása óta ebben a támadásban sérültek meg a legtöbben Izraelben. Az akciót a Hezbollah vállalta magára, állítva, hogy támadó drónrajt indította egy Binjaminában üzemelő katonai kiképzőtábor ellen. A Hezbollah a helyi sajtó beszámolói szerint három drónt lőtt ki, az IDF pedig korábban jelezte, hogy ebből egyet Haifa közelében lőtt le, egyet pedig még a tenger fölött.

A Binjaminában becsapódott drónt állítólag előbbivel együtt lőtték ki Libanonból, de az IDF csak órákkal később erősítette meg az incidenst, és akkor is csak annyit írtak a halálos áldozatok és a súlyos sérültek számán túl, hogy a drón eltalált egy katonai támaszpontot. A Times of Israel információi szerint az előzetes vizsgálat alapján az történhetett, hogy az izraeli radarok mindkét drónt észlelték, és miután az egyiket lelőtték, a másikat is követték repülőkkel és helikopterekkel.

Egy ponton viszont eltűnt a radarról, és az izraeli légierő is elvesztette, vélhetően azért, mert nagyon közel repült a földhöz. Haifa környékén végül azért nem szólaltak meg a szirénák, mert az IDF-nél azt feltételezték, hogy a drón a földbe csapódott, vagy elfogta a légvédelem – így csapódott be végül a támaszpontba, és sebesített meg több tucatnyi embert. Az izraeli mentőszolgálat tömegszerencsétlenségnek nyilvánította az esetet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!