Joe Biden arra kéri Izraelt, hogy ne lője az ENSZ békefenntartóit Libanonban

2024. október 12. – 10:37

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök arra kéri Izraelt, hogy hagyja abba az ENSZ békefenntartóira való lövöldözést – írja a BBC.

Az elnök azután szólalt fel, hogy két ilyen incidens is történt Izrael libanoni hadműveletei során 48 órán belül. Csütörtökön az Unfil két indonéz katonája megsérült miután egy izraeli tank rálőtt a megfigyelőtornyukra, ők pedig leestek onnan.

Pénteken az Izraeli Védelmi Erők (IDF) állítása szerint fenyegetést észlelt az Unifil bázisa körül, és ezért nyitottak az ENSZ állásairól 50 méterre – ami miatt ismét megsérült két békefenntartó. Az izraeli hadsereg közölte, hogy az esetet a legmagasabb szinten fogják kivizsgálni.

Franciaország, Olaszország és Spanyolország vezetői közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben elítélték Izrael cselekedeteit. Srí Lanka külügyminisztériuma szintén elítélte az IDF két katonáját megsebesítő támadást.

Az ENSZ békefenntartó részlegének vezetője szerint okkal feltételezhető, hogy az ENSZ dél-libanoni állásaira lövöldöztek, bár nem nevezett felelősséget az incidensekért. Jean-Pierre Lacroix szerint egy megfigyelőtornyukban tűz ütött ki, valószínűleg rálőttek az állásra. Az Unifil szerint az izraeli katonai járművek korlátokat döntöttek ki az ENSZ másik telephelyén Labbounehben, közelebb az izraeli határhoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!