Egy sor európai ország támogatja, hogy a libanoni hadsereg visszaszerezze az ország déli régiója felett az ellenőrzést

2024. október 12. – 12:11

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió kilenc déli országának vezetője támogatásáról biztosítja a libanoni fegyveres erőket, hogy visszaszerezzék az ország déli területe feletti ellenőrzést, remélve, hogy béke lesz az Izrael és a Hezbollah közötti harcok sújtotta térségben – írja a Times of Israel.

Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Görögország, Málta, Ciprus, Szlovénia, Portugália és Horvátország vezetői közös nyilatkozatban közölték, hogy továbbra is támogatják "Libanont és népét, köztük a libanoni fegyveres erőket, amelyeknek döntő fontosságú stabilizáló szerepet kell játszaniuk.

A közleményben aggasztónak nevezték a közel-keleti helyzetet, és aggodalmukat fejezték ki az Izrael és a Hezbollah közötti katonai konfrontáció eszkalálódása miatt.

Emmanuel Macron francia elnök sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a libanoni fegyveres erők visszatérése Dél-Libanonba és a libanoni szuverenitás helyreállítása „alapvető fontosságú a béke és a stabilitás szempontjából”.

Macron nem részletezi, hogy ez a támogatás milyen formában történne, de azt mondja, hogy egy október 24-i, a francia fővárosban tartandó konferencia célja a Libanonba irányuló segélyszállítmányok megsokszorozása lesz, mivel humanitárius válság fenyeget, miközben segít az ország katonai és belső biztonsági erőinek megerősítésében.

A konferenciát megelőzően Macron és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a G7-ek védelmi minisztereinek találkozóján is megvizsgálják, hogyan lehetne segíteni a libanoni hadsereget a déli részekbe való bevonulásban.

Dél-Libanonban a libanoni fegyveres erőkkel párhuzamosan létező terrorszervezet/milícia/árnyékállam Hezbollah erőddé építette ki libanoni határövezetet, és főként erről a részről támadtak az elmúlt egy évben rendszeresen rakétákkal és drónokkal Izraelt. Az izraeli hadsereg légicsapásokkal válaszolt, az alacsony intenzitású konfliktus után néhány hete Izrael fokozta a Bejrútot is elérő légicsapások számát, és szárazföldi műveletet is indított.

A kitűzött cél, hogy az Izraeli határnál lévő településeken élők visszatérhessenek otthonaikba, amiket a Hezbollah tavaly október 8-án megindult rakétatámadásai után kellett elhagyniuk. Izrael prioritása a határ menti „terrorista infrastruktúra” felszámolása Libanonban, ami azt takarja, hogy az IDF utászai a határövezetben szisztematikusan megsemmisítik a tüzelőállásokat, beomlasztják az alagutakat, hogy így nehezítsék meg a Hezbollah esetleges visszatérését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!