Évi hárommillió turista mindössze húszezer lakosra – ilyen az élet Szantorinin

2024. október 12. – 04:22

Másolás

Vágólapra másolva

Európában nemcsak a nagyvárosok szenvednek a turisták tömegeitől, hanem olyan kis helyek is, mint amilyen az Égei-tengeren fekvő kis görög szigetcsoport, Szantorini. A nyáron volt olyan nap, hogy több mint 11 ezer turista érkezett ide sétahajóval, miközben a szigeten alig 15 ezren laknak. A helyiek szerint a sziget egyszerűen nem alkalmas ennyi turista fogadására, így szeretnék, ha a jövőben korlátoznák az ide látogatók számát. Milyen érzés egy ilyen turistaközpontban felnőni és élni? Erről a 18 éves Anna Delamani mesélt a Deutsche Wellének.

Nikosz Zorzosz, Szantorini polgármestere nemrég arról beszélt, hogy nincs szükségük több szállodára vagy szálláshelyre. Becslések szerint Szantorini nyolcvanezer szállodai ággyal rendelkezik, ez négyzetméterenként több, mint bármelyik másik görög turisztikai célpont esetében, Kosz és Rodosz kivételével. A szigetcsoport ötödét már lebetonozták, a hatóságok azonban még több építési engedélyt hagytak jóvá 2018 és 2022 között, ezek további 450 ezer négyzetméternyi területen teszik lehetővé az építkezést. Ez a 76 négyzetkilométeres földterület körülbelül 2 százaléka.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

A magyar turizmus ágazati szakemberei néhány hónapja arról beszéltek, hogy szeretnék, ha Budapest inkább Barcelonára hasonlítana az idelátogató turisták számában. A katalánok viszont évek óta azzal küzdenek, hogy az utazók tömegei tönkreteszik a várost, a helyben élők rendszeresen tüntetnek a szektor elburjánzása ellen. Véleménycikkünk a túltolt idegenforgalom árnyoldalairól>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!