Úgy ellepték a turisták Szantorinit, hogy a polgármester már egzisztenciális válságtól tart

2024. augusztus 31. – 10:29

Úgy ellepték a turisták Szantorinit, hogy a polgármester már egzisztenciális válságtól tart
Turisták Oia városában, Szantorini egyik településén – Fotó: Marcos del Mazo / Light Rockét / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Sürgős intézkedések kellenek Szantorini polgármesetere szerint az építkezések megállítására, Nikosz Zorzosz szerint a túlturizmus egzisztenciális veszélyt jelent a görög szigetcsoportra. Szantorini Görögország egyik legnépszerűbb úti célja, idén már több mint 3,4 millió turista látogatta meg a térséget. „Olyan helyen élünk, ahol alig 25 ezer ember lakik. Nincs szükségünk több szállodára vagy szálláshelyre” – mondta a polgármester a The Guardiennek.

Az építőipari fellendülés közvetlenül összefügg azzal, hogy rekordmennyiségben érkeznek turisták Szantorinire, ami Zorzosz szerint már a koronavírus-járvány előtt elérte a „telítettségi pontot”. Becslések szerint Szantorini 80 ezer szállodai ággyal rendelkezik, ez négyzetméterenként több, mint bármelyik másik görög turisztikai célpont esetében, Kosz és Rodosz kivételével. A szigetcsoport mintegy ötödét már lebetonozták, a hatóságok azonban még több építési engedélyt hagytak jóvá 2018 és 2022 között, ezek további 450 ezer négyzetméternyi területen teszik lehetővé az építkezést. Ez a 76 négyzetkilométeres földterület körülbelül 2 százaléka.

Zorzosz szerint a további fejlődés éppoly egzisztenciális veszélyt jelent, mint a klímaválság, elsősorban a vízkészletre és az infrastruktúrára nehezedő nyomás miatt.

Júliusban előfordult, hogy egy nap alatt 11 ezer tengerjáró utas lepte el a szigetcsoportot. A lakosoknak azt tanácsolták, maradjanak inkább a házaikban. Zorzosz már akkor is felszólalt, egy görög lapnak azt mondta, a kikötő hajók utasainak száma nem haladhatja meg a 8000 főt naponta. „2025-től kezdődően visszaállítjuk ezt a felső határt, hogy megőrizzük a szigetünket mint különleges úti célt”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!