III. Károly nem akadályozza meg, ha Ausztrália köztársasággá akar válni

2024. október 12. – 21:14

Másolás

Vágólapra másolva

III. Károly brit uralkodó szerint az ausztrál népen múlik, hogy Ausztrália alkotmányos monarchia marad-e, vagy pedig köztársasággá válik – írta a BBC.

„Őfelsége, mint alkotmányos uralkodó, miniszterei tanácsa alapján cselekszik, és ezért az, hogy Ausztrália köztársasággá válik-e, az ausztrál közvélemény döntése lesz” – áll a Buckingham-palota levelében, amelyet az Ausztrál Köztársasági Mozgalomnak írtak. A levél hozzáteszi, hogy a király és a királynő „mély szeretettel és ragaszkodással” viseltetik Ausztrália iránt.

Ausztráliában legutóbb 1999-ben tartottak népszavazást erről kérdésről, akkor a többség (54,87 százalék) az alkotmányos monarchia megtartása mellett szavazott. Idén év elején az ausztrál kormány kijelentette, hogy egy újabb népszavazás „nem tartozik a prioritások közé”, azonban III. Károly és Kamilla királyné közelgő ausztráliai látogatása miatt újra napirendre került ez a téma.

A köztársaság mellett kampányolók azzal érvelnek, hogy Ausztrália államfőjének nem a brit uralkodónak, hanem az ausztrálok által választott köztársasági elnöknek kellene lennie. A király látogatásának bejelentésekor Isaac Jeffrey, az Ausztrál Köztársasági Mozgalom képviselője azt mondta: „Bár tiszteljük a királyi család szerepét, de itt az ideje, hogy Ausztrália egy helybélit válasszon államfőnek. Valakit, aki teljes munkaidőben képes Ausztráliáért dolgozni.” A mozgalom Károly királyt mint személyt méltatja, ugyanakkor ellenzik a monarchia szerepét Ausztráliában. „Szeretnénk elmondani neki, hogy a Nemzetközösség tagja maradnánk ezután is, és a köztársaság rólunk szól, nem pedig róla vagy a családjáról” – tette hozzá Jeffrey.

Az október 18. és 26. közötti ausztráliai látogatás lesz Károly király legnagyobb utazása az év eleji rákdiagnózisa óta. A kezelését várhatóan szüneteltetni fogják az utazás alatt, és a tervek szerint Ausztrália után a Nemzetközösség kormányfőinek szamoai találkozóján is részt fog venni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!