Patthelyzet az osztrák parlamentben: úgy tűnik, egyik párt sem hajlandó együttműködni a szélsőjobboldali FPÖ-vel

2024. október 9. – 15:50

Másolás

Vágólapra másolva

Politikai patthelyzet alakult ki Ausztriában Alexander Van der Bellen osztrák államfő szerint – írja a Reuters. Van der Bellen arra kérte szerdán a szeptember végi parlamenti választást megnyerő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), a második helyen végző Osztrák Néppárt (ÖVP) és a harmadik Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) vezetését, hogy tárgyaljanak egymással a következő napokban, jövő héten pedig számoljanak be a lehetséges koalíciókról.

„Tisztán akarok látni” – szögezte le Van der Bellen. Az osztrák elnök hétfőn és kedden konzultált a parlamentbe jutott pártokkal. Mint elmondta, a megszokottól teljesen eltérő helyzet alakult ki, mert egyetlen párt sem mutat hajlandóságot arra, hogy együttműködjön az FPÖ vezetőjével. Orbán Viktor szövetségese, Herbert Kickl FPÖ-elnök ráadásul többször is hangsúlyozta, hogy pártja csak úgy alakít kormányt, ha ő lesz az új kancellár, tette hozzá Van der Bellen.

Ausztriában szeptember 29-én tartottak parlamenti választást, amelyet az előzetes várakozásoknak megfelelően a szélsőjobboldali-populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) nyert meg. Szorosan mögötte a jobbközép Osztrák Néppárt (ÖVP), míg harmadik helyen a szociáldemokraták végeztek. Ötpárti parlament jöhet létre, és mivel pedig egyik pártnak sincs önállóan többsége az alsóházban (Nationalrat), hosszas koalíciós sakkozás veheti kezdetét. A lehetséges koalíciókról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!