Gisèle Pélicot-ért és a szexuális erőszak más áldozataiért tartottak csendes felvonulást Franciaországban

2024. október 6. – 08:16

Másolás

Vágólapra másolva

Gisèle Pelicot-ért, valamint a szexuális erőszak más női áldozataiért tartottak szombaton néma felvonulást a franciaországi Mazan településén, a nő bántalmazásainak helyszínén. A meneten több száz nő és férfi jelent meg, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a világot megrázó ügy középpontjában álló 72 éves nővel, akit a saját férje és több tucat idegen férfi bántalmazott szexuálisan, írja a Guardian.

 „Nincs több megerőszakolt Giséle, nincs több megerőszakolt nő Franciaországban” feliratú táblát tart egy nő a mazani meneten – Fotó: Manon Cruz / Reuters
„Nincs több megerőszakolt Giséle, nincs több megerőszakolt nő Franciaországban” feliratú táblát tart egy nő a mazani meneten – Fotó: Manon Cruz / Reuters

Szeptember eleje óta zajlik az a per, amelyben Franciaország történetének egyik legbizarrabb szexuális bűncselekményében a 71 éves Dominique Pélicot az első számú vádlott. Dominique Pélicot hosszú éveken át elkábította a feleségét, akit aztán nemcsak ő erőszakolt meg, hanem az interneten toborzott idegeneknek is felkínálta a nőt. Több mint 50 férfit vádolnak azzal, hogy részt vettek Pélicot egy évtizeden át tartó sorozatos megerőszakolásában.

A nő férje beismerte a bűncselekményeket, míg a többi férfi többsége tagadta a vádakat, azt állítva, hogy azt hitték, a nő csak úgy tesz, mintha aludna, illetve a férje beleegyezésével cselekedtek. A 71 éves nyugdíjas villanyszerelő, Dominique Pélicót egy online chatszobában toborzott férfiakat, akiket meghívott a provence-i Mazanban lévő otthonukba, ahol felkínálta számukra az altatókkal és szorongásoldó gyógyszerekkel elkábított feleségét.

A szombati menet egyik résztvevője francia újságíróknak azt mondta, „nőként, anyaként és nagymamaként vesz részt a rendezvényen, és elsősorban azért, hogy támogassa a valóban nagyon bátor, Gisèle-t, és a többi nőt és lányt. Mint mondta, reméli, hogy az eset meggyőzi az embereket, hogy ”hallgassanak a nőkre, és ne hunyjanak szemet a szexuális visszaélések előtt. A Pélicot család tagjai nem vettek részt az eseményen, de azt üzenték, hogy nagyra értékelik a nyilvánosság támogatását.

Gisèle Pelicot az ügy nyilvánosságra kerülése után a feministák szimbólumává vált, akiket feldühített, hogy Franciaország nem reagált a #MeToo mozgalomra és nem szállt szembe a széles körben elterjedt szexuális visszaélésekkel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!