IDF: Izrael nem tervezi Bejrút vagy dél-libanoni városok megtámadását

2024. október 1. – 13:08

Másolás

Vágólapra másolva

Az AP értesülései szerint az izraeli hadsereg elrendelte 25, izraeli határhoz közeli libanoni közösség evakuálását, az utasítások kedden érkeztek, órákkal azután, hogy Izrael szárazföldi erőket küldött Libanon déli részére egy művelet keretében, melyet – indoklásuk szerint – a Hezbollah ellen hajtottak végre.

Az evakuálási parancsot az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivője tette közzé az X közösségi platformon. Az érintett közösségek Dél-Libanonban találhatók, a lakosságot arra utasították, hogy menjenek az Awali folyótól északra húzódó területre, amely körülbelül 60 kilométerre fekszik a határtól.

Ez távolabb van, mint a Litani folyó, amely egy olyan zóna északi határát jelöli, amelyet az ENSZ 2006 óta ütközőzónaként tart számon. A Litani folyó körülbelül 30 kilométerre található a határtól.

Időközben a BBC arról ír, hogy a Hezbollah rakétákat lőtt ki az izraeli titkosszolgálat, a Moszad központja felé. A Hezbollah közölte, hogy Fadi-4 rakétákkal támadták a Moszad és az izraeli hadsereg 8200-as egységének központjait, amelyek Tel-Aviv környékén fekszenek. Az izraeli védelmi erők (IDF) az X-en közölte, hogy izraeliek millió vonultak óvóhelyekre, mert a Hezbollah Libanonból indított rakétákat.

A konfliktus kapcsán időközben az ENSZ is megszólalt, a szervezet libanoni békefenntartó missziója (UNIFIL) kijelentette, hogy Izrael esetleges behatolása Libanonba sértené az arab ország szuverenitását és az ENSZ 1701-es határozatát.

Miközben ellentmondásos hírek érkeznek az izraeli-libanoni határ menti eseményekről, az izraeli hadsereg bejelentette, hogy korlátozott műveleteket hajt végre a demarkációs vonal mellett, de egyelőre „csak kicsit, gyalogos távolságban” léptek be Libanon területére, meg a Hezbollah azt állítja, hogy az izraeliek semmilyen módon nem mentek át a határon.

Az UNIFIL felszólította a feleket, hogy ne mélyítsék el a konfliktust és csökkentsék a feszültséget. Eközben a Hezbollah közölte, hogy harcra készek, ha izraeli csapatok belépnek Libanonba. Korábban az egész világsajtó arról írt, hogy izraeli katonák lépték át a határt. A BBC időközben közölte egy felvételt, amelyen az látható, ahogy egy Hezbollah által indított rakéta vagy annak a maradványa felsértette egy út burkolatát Izraelben.

Fotó: Anadolu / 2024 Anadolu
Fotó: Anadolu / 2024 Anadolu

Mindeközben a másik oldalon, a libanoni Türoszban felkészültek a legrosszabbra. Izrael korábban már légicsapásokkal támadta a térséget, de most a Földközi-tenger partján fekvő várostól délre már izraeli szárazföldi csapatok sorakoznak. A BBC helyszíni tudósítója szerint nem tudni, hogy pontosan hány katona van a közelben, mint ahogy azt sem, hogy pontosan hol járnak jelenleg. Ahogy korábban írtuk, Izrael továbbra is azt állítja, hogy „korlátozott, lokalizált és célzott” szárazföldi támadásokat hajtanak végre a térségben, ahová állításuk szerint csak gyalogos távolságban hatoltak be.

A helyszínen tartózkodó Orla Guerin szerint néhány ember elhagyta a déli régiót, de nem volt nagy tömeges kivonulás. Ez leginkább annak köszönhető, hogy azok, akik el akartak menni, azok már múlt héten elmenekültek, amikor Izrael megkezdte a légitámadásokat. Türoszban a légicsapás következtében mindenhol betört ablakokat, kirakatokat és elhagyatott autókat látni. A város egyetlen működő szállodája előtt ENSZ páncélozott járművek parkolnak, a szállodában már csak három alkalmazott dolgozik, a partszakasz pedig teljesen kihalt.

Órákkal az állítólagos bevonulás után az IDF szóvivője, Daniel Hagari újságírók kérdéseire válaszolva azt közölte, hogy „jelenleg nem harcolnak szemtől szemben a Hezbollah-hal, de komolyan vesszik a helyzetet”. Hozzátette, hogy Izrael készen áll harcolni a Hezbollah erőivel, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem tervezik Bejrút vagy dél-libanoni városok megtámadását.

Amikor arról kérdezték, hogy a behatolás után mi fog történni a következő napokban, Hagari kijavította az újságírót: „Ön behatolásról beszél, én rajtaütésről. Ez egy rajtaütés, egy kiterjesztett rajtaütés” – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy „amint lehet, megszüntetik a fenyegetést és visszaszorítják a Hezbollahot a határtól”.

Közben amerikai források szerint Irán hamarosan ballisztikus rakétákat lőhet ki Izraelre. Washington támogatja Izrael védelmi intézkedéseit, és súlyos következményekkel fenyegeti Iránt egy esetleges támadás esetén. Az amerikai hatóságok segíthetik Izraelt a támadás elhárításában, erre korábban már volt példa, amikor Irán drónokat és rakétákat indított Izrael felé.

Izrael pénteken megölte a Hezbollah vezetőjét

Az izraeli hadsereg a pénteki bejrúti légicsapás-sorozatban megölte a Hezbollah vezetőjét, Haszan Naszrallahot, aki a Közel-Kelet egyik legismertebb és legbefolyásosabb személyisége volt. Majd nem sokkal később Izrael likvidálta a Hezbollah vezetőjének lehetséges utódját is. Szintén a BBC beszámolója szerint Naim Kasszem, a Hezbollah főtitkárhelyettese hétfőn arról beszélt, hogy a libanoni szervezet készen áll az izraeli támadásokra, és hogy a lehető leghamarabb megválasztják a szervezet új vezetőjét.

Hétfőn Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök háromperces videóüzenetben szólt Irán népéhez, ahol kijelentette, Irán vezetői Gáza védelméről beszélnek, miközben egyre mélyebbre taszítják az országot a háborúba. Netanjahu szerint nincs olyan ország a Közel-Keleten, ahova Izrael keze nem érne el, hogy megvédje polgárait.

Szombaton Naszrallah megölése után mindenki azt találgatta, hogy mi következhet most. Az eddigi mederben az offenzíva igazán akkor válik kockázatossá, ha Izrael szárazföldi erők bevetésével akarja véglegesen megsemmisíteni a sok tízezer fegyveressel rendelkező Hezbollah határ menti állásait és egységeit – írtuk a helyzetről hétfői elemzésünkben. A libanoni szervezetet ugyanis a világ egyik legjobb gerillaerejének tartják, melynek felépítését, felszerelését és felkészítését pont egy izraeli invázió megakadályozására szabták.

A Hezbollah a szíriai polgárháborúban óriási harci rutint szerzett, és komoly páncélelhárító eszközökkel – és ezek kezeléséhez értő egységekkel – rendelkezik. Libanon erdős-hegyes, vízmosásokkal szabdalt terepe is kedvez a kisebb csapatok rajtaütéseire alapozó hadviselésnek. A Hezbollah óriási előnye a Hamásszal szemben az is, hogy kiterjedt hátországgal rendelkezik, Szíria felől számíthat iráni utánpótlásra is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!