Izrael elindította a Hezbollah elleni offenzívát, csapatai átlépték Libanon határát

ÉLŐ

2024. október 1. – 05:40

Izrael elindította a Hezbollah elleni offenzívát, csapatai átlépték Libanon határát
Füst száll fel Bejrút déli külvárosai felett október 1-jén hajnalban – Fotó: Amr Abdallah Dalsh / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Cikkünk folyamatosan frissül!

  • Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint „korlátozott, helyi és célzott” szárazföldi hadművelet indítottak a Hezbollah ellen Dél-Libanonban.
  • Az IDF szerint célpontjaik közvetlen fenyegetést jelentenek az izraeli közösségekre. Emellett azt állítják, hogy a Hezbollah a civil lakosságot használja pajzsként a dél-libanoni támadásoknál.
  • A Hezbollah közleményei szerint Izrael határ menti városaiban vett célba katonákat.
  • A brit külügyminisztérium bejelentette, hogy bérelt repülővel mentek ki Libanonból az ott tartózkodó állampolgáraikat.

Az Izraeli Védelmi Erők közleményében azt írta, hogy a vezérkar és az északi parancsnokság által meghatározott terv szerint járnak el, amelyre az IDF katonái az elmúlt hónapokban kiképzést kaptak. „Az izraeli légierő és az IDF tüzérsége a térségben lévő katonai célpontokra mért pontos csapásokkal támogatja a szárazföldi erőket.” A CNN azt írja, hogy a szárazföldi hadművelet megindítása után a libanoni határ közelében tüzérségi tűz, drónok és helikopterek hangja hallatszott, a libanoni oldalon található Aadajszit Mardzsaajun falu irányából pedig több robbanást, füstfelhőt és villanásokat is láttak.

Najib Mikati libanoni miniszterelnök arról beszélt, hogy szerinte országa történelmének egyik legveszélyesebb szakasza előtt áll. A Hezbollah azt közölte, hogy az izraeli határ menti Metula városában lévő katonákat vette célba, később pedig arról írtak, hogy Észak-Izrael egy másik részén is katonákat céloznak. A Hezbollah közleménye szerint tüzet nyitott a libanoni határhoz közeli Avivim térségére is.

Az IDF szerint több riasztást is kaptak a térségből, körülbelül öt támadást észleltek. Azt állítják, hogy néhány rakétát elfogtak, néhány lezuhant, néhány pedig nyílt területre esett. Hétfőn az izraeli hadsereg „zárt katonai zónává” nyilvánította az észak-izraeli Metula, Misgav Am és Kfar Giladi környéki területeket. Eközben Izrael azt állítja, hogy a Hezbollah a civil lakosságot használja pajzsként a dél-libanoni támadásoknál. Katonai szóvivőjük arra figyelmeztetett, hogy „erőszakos összecsapások” zajlanak Dél-Libanonban, és óva intette a libanoni civileket attól, hogy járművekkel közlekedjenek dél felé.

Rakétatámadásban megsérült épületek Bejrútban október 1-jén – Fotó: Ali Alloush / Reuters
Rakétatámadásban megsérült épületek Bejrútban október 1-jén – Fotó: Ali Alloush / Reuters

Izrael részéről a bejelentés a szárazföldi offenzíváról azután történt, hogy a BBC helyszíni tudósítója újabb csapásokat hallott Bejrút déli részén. Az izraeli hadsereg korábban a város három területének kiürítésére utasította a lakosokat. Még a támadás előtt a Hezbollah helyettes vezetője, Naim Kasszem azt mondta, hogy a csoport készen áll egy izraeli szárazföldi offenzívára, illetve elhúzódó harcokra készültek fel.

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter már hétfőn arról beszélt, hogy hamarosan megkezdődik a Hezbollah elleni háború következő szakasza, és Izrael várhatóan szárazföldi offenzívát is indít Libanon területén. Galant szerint az akció lehetővé teszi az észak-izraeliek hazaköltözését.

Az izraeli védelmi erők szóvivője, Peter Lerner a BBC Radio 4 Today című műsorában szerepelt, ahol arról beszélt, hogy a Hezbollahnak Libanon déli részén vannak előretolt bázisai, amelyeket az „október 7-i támadásokhoz hasonló terrorakciók” előkészítésére hoztak létre. Lerner elmondta, hogy azért mozgósították a csapataikat, hogy felszámolják ezeket a bázisokat.

Lernert emlékeztették, hogy Izrael hasonlóan cselekedett akkor, amikor tavaly szárazföldi csapatokkal bevonultak Gázába. E kapcsán megkérdezték Lernert, hogy Libanon lehet-e az új Gáza. A szóvivő válasza szerint a két szituáció között lényegi különbségek vannak: Gázában a Hamasz kormányzó hatalmának felszámolása volt a cél, míg Libanonban sokkal inkább az izraeli állampolgárokat közvetlenül fenyegető veszélyekre összpontosítanak. Lerner ugyanakkor biztosította a közvéleményt, hogy nincs tervben Libanon megszállása, a cél az, hogy felszámolják azt az infrastruktúrát, amelyet a Hezbollah az „izraeliek megölésére hozott létre”.

Izraeli tankok a libanoni határnál 2024. október 1-jén – Fotó: Ilia Yefimovich / dpa / Getty Images
Izraeli tankok a libanoni határnál 2024. október 1-jén – Fotó: Ilia Yefimovich / dpa / Getty Images

Joe Biden amerikai elnök eközben hétfő délután egy sajtótájékoztatón ismét azonnali tűzszünetre szólította fel Izrael és a Hezbollah vezetőit. David Lammy brit külügyminiszter és Antony Blinken amerikai külügyminiszter is tűzszünetre szólított fel az izraeli–libanoni konfliktus kiéleződése miatt. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter is beszélt izraeli kollégájával. „Egyetértettek abban, hogy szükség van a határ menti támadó infrastruktúra felszámolására annak érdekében, hogy megvédjék Izrael északi településeit a Hezbollahtól” – olvasható az amerikai védelmi minisztérium közleményében. Mindkét fél megerősítette annak fontosságát, hogy a katonai műveletek helyett végül diplomáciai útra térjenek át. Emellett súlyos következményekre figyelmeztették Iránt, ha megpróbálna közvetlen katonai támadást indítani Izrael ellen.

A brit külügyminisztérium kedd hajnalban közölte, hogy repülőgépet béreltek a Libanonban tartózkodó britek elszállításához.

A tárca szerint az esetleges további charterjáratokról az igényektől és a térség biztonsági helyzetétől függően döntenek majd. A szerdán induló repülőgépre brit állampolgárok és házastársuk vagy élettársuk, illetve 18 évnél fiatalabb gyerekeik szállhatnak fel. A minisztérium szerint szükség esetére a brit királyi légierő (RAF) is készenlétben tart repülőgépeket és szállító helikoptereket. London a múlt héten 700 fős brit katonai kontingenst vezényelt Ciprusra, és az alakulathoz a brit határrendészet és a külügyminisztérium illetékesei is csatlakoztak.

Izrael pénteken megölte a Hezbollah vezetőjét

Az izraeli hadsereg a pénteki bejrúti légicsapás-sorozatban megölte a Hezbollah vezetőjét, Haszan Naszrallahot, aki a Közel-Kelet egyik legismertebb és legbefolyásosabb személyisége volt. Majd nem sokkal később Izrael likvidálta a Hezbollah vezetőjének lehetséges utódját is. Szintén a BBC beszámolója szerint Naim Kasszem, a Hezbollah főtitkárhelyettese hétfőn arról beszélt, hogy a libanoni szervezet készen áll az izraeli támadásokra, és hogy a lehető leghamarabb megválasztják a szervezet új vezetőjét.

Hétfőn Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök háromperces videóüzenetben szólt Irán népéhez, ahol kijelentette, Irán vezetői Gáza védelméről beszélnek, miközben egyre mélyebbre taszítják az országot a háborúba. Netanjahu szerint nincs olyan ország a Közel-Keleten, ahova Izrael keze nem érne el, hogy megvédje polgárait.

Szombaton Naszrallah megölése után mindenki azt találgatta, hogy mi következhet most. Az eddigi mederben az offenzíva igazán akkor válik kockázatossá, ha Izrael szárazföldi erők bevetésével akarja véglegesen megsemmisíteni a sok tízezer fegyveressel rendelkező Hezbollah határ menti állásait és egységeit – írtuk a helyzetről hétfői elemzésünkben. A libanoni szervezetet ugyanis a világ egyik legjobb gerillaerejének tartják, melynek felépítését, felszerelését és felkészítését pont egy izraeli invázió megakadályozására szabták. A Hezbollah a szíriai polgárháborúban óriási harci rutint szerzett, és komoly páncélelhárító eszközökkel – és ezek kezeléséhez értő egységekkel – rendelkezik. Libanon erdős-hegyes, vízmosásokkal szabdalt terepe is kedvez a kisebb csapatok rajtaütéseire alapozó hadviselésnek. A Hezbollah óriási előnye a Hamásszal szemben az is, hogy kiterjedt hátországgal rendelkezik, Szíria felől számíthat iráni utánpótlásra is.

(BBC, MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!