Száznál is több halálos áldozata van a Helene hurrikánnak

2024. szeptember 30. – 07:24

Száznál is több halálos áldozata van a Helene hurrikánnak
A Helene hurrikán pusztításának nyomai North Carolina államban Fotó: Sean Rayford / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint hétfőre 105-re emelkedett halálos áldozatok száma az Egyesült Államok délkeleti, hurrikán és árvíz sújtotta államaiban.

írta a BBC. Az áldozatok közülük legtöbben, mintegy 30-an Észak-Karolina állam egy hegyek között fekvő városában, Asheville-t sújtó áradásban vesztették életüket. A települést magába foglaló Buncombe megye katasztrófavédelmi felelőse szerint

Bibliai méretű pusztítást éltünk át. Még soha, senki nem élt ált közülünk ilyen természeti katasztrófát.

A megyében még mindig 1000 ember tartózkodási helye ismeretlen.

Az Appalache-hegység déli vonulatainak ölelésében fekvő településre légi úton szállítanak élelmiszert és ivóvizet. Tennessee állam több közeli települését szintén árvizek érintették.

A Helene hurrikán négyes fokozatú viharként csütörtök éjszaka ért partot Florida északnyugati részén, ahol számos lakóépületet döntött romba, és több utcát tengervízzel árasztott el. Az okozott szélkárok és a nyomában járó súlyos esőzések az Egyesült Államok legalább öt államát – Florida, Georgia, Dél- és Észak-Karolina, valamint Tennessee – érintették súlyosan.

Georgia állam legnagyobb városában, Atlantában az ítéletidő két nap alatt 280 milliméter esőt hozott, amivel csaknem 140 éves, 1886-ból származó csapadékrekord dőlt meg. Észak-Karolinában volt olyan település, Spruce Pine, ahol keddtől szombatig 610 milliméter csapadékot jegyeztek fel.

A hatóságok a károk elhárításán és helyreállításon kezdtek dolgozni, vasárnap reggel még mintegy 2 millió fogyasztónál szünetelt az áramszolgáltatás.

Joe Biden elnök katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Florida és Georgia államokat, ami szövetségi források igénybe vételét teszi lehetővé a károk elhárításához és helyreállításhoz. Észak-Karolinában vészhelyzet van érvényben, ami szintén megkönnyíti a központi segítség igénylését.

Komoly gyűjtés is indult a károsultak megsegítésére, részben a Vöröskereszt révén.

A Moody's Analytics előzetes szakértői becslései szerint a vihar és áradások csak magántulajdonban 15-26 milliárd dollár kárt okozhattak, míg más számítások szerint a természeti katasztrófa kárösszege és gazdasági hatása elérheti a 110 milliárd dollárt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!