Már legalább 64 ember meghalt az Egyesült Államokban a Helene hurrikán következtében

2024. szeptember 29. – 19:38

Másolás

Vágólapra másolva

A Helén hurrikán pusztítása miatt rengetegen várják a hatóságok segítségét az Egyesült Államok délkeleti részén. Már legalább 64 halálos áldozatot követelt a hatalmas vihar, többen menedék nélkül maradtak, mások pedig a házuk tetején ragadtak, írja az Associated Press.

Vasárnap folytatódtak a helyreállítási munkálatok a hurrikán után, amely nagyon nagy pusztítást hagyott maga után az Egyesült Államok délkeleti részein, és amely következtében több millió ember áram nélkül maradt.

A Helene csütörtökön 225 kilométer per órás széllökésekkel érte el Florida Big Bend régióját, majd ment tovább Georgia, Észak- és Dél-Karolina, Tennessee és Kentucky államok felé. Georgia állam kormányzója szerint a vihar pusztítása után az érintett területeken olyan volt, mintha „bomba robbant volna”.

Száz éve nem látott áradásokat is okozott a hurrikán Észak-Karolinában. Spruce Pine-ban 60 centiméter eső esett kedd és szombat között. Buncombe megyében 10 áldozatot követelt a vihar, de a helyi rendőrség szerint ez a szám még tovább nőhet.

Joe Biden elnök szombaton ígéretet tett arra, hogy segíteni fognak a bajbajutottakon. Elfogadta azt a nyilatkozatot is, amely Észak-Karolinát katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánítja, ez pedig lehetővé teszi, hogy szövetségi támogatást kapjanak azok, akiket valamilyen kár ért a hurrikán miatt. Mivel a közművek is jelentősen károsodtak a vihar következtében, az északkeleti New Englandből is érkeznek szakemberek, hogy segítsék a helyreállítási munkálatokat a délkeleti részeken.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!