Izrael légicsapást mért több húszik által ellenőrzött jemeni kikötőre

2024. szeptember 29. – 17:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Izrael katonai légicsapásokat hajtott végre Jemenben, a húszik állásait támadták, írja az AP hírügynökség. Az izraeli légierő áramellátó létesítményeket és kikötőket támadott Hodeida városában. A támadást azután indították, hogy a húszik szombaton ballisztikus rakétákat lőttek ki a Ben Gurion repülőtérre, épp akkor, amikor Benjámin Netanjahu miniszterelnök gépe leszállt.

Ezzel párhuzamosan Izrael továbbra is légicsapásokat hajt végre Libanonban, tíz napon belül már hét magas rangú Hezbollah-tagot öltek meg, többek között a szervezet vezetőjét, Haszán Naszrallah-t. Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy Nabil Kaouk, a Hezbollah Központi Tanácsának helyettes vezetője is meghalt egy szombati légicsapás során.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, John Kirby szerint Izrael légicsapásai jelentősen meggyengítették a Hezbollah vezetését, de figyelmeztetett, hogy a szervezet megpróbálhatja gyorsan újraépíteni a felső vezetését. Az Egyesült Államok és más országok közvetítési kísérletei egy ideiglenes tűzszünetre eddig nem jártak sikerrel. A konfliktus tovább eszkalálódik, ami az egész régiót háborúba sodorhatja.

Naszrallah halála után sokan találgatni kezdtek, hogy hogyan durvulhat el a helyzet a térségben, a témában írt hosszabb cikkünk itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!