Megtalálták a Hezbollah-vezér holttestét Bejrútban

2024. szeptember 29. – 17:09

Másolás

Vágólapra másolva

Bejrútban, egy izraeli bombázás helyszínén előkerült Haszan Naszrallah holtteste, aki korábban a Hezbollah vezetője volt. Egy nappal Naszrallah likvidálása után az izraeli hadsereg megölte a lehetséges utódot, Nabil Kaoukot is, írja az Associated Press. Kaouk halálát megerősítette a több állam által is terrorista szervezetként fenntartott Hezbollah is.

Korábban vasárnap már írt arról a Times of Israel az Izraeli Védelmi Erők (IDF) bejelentése alapján, hogy Nabil Kaouk meghalhatott, de a Hezbollah egészen eddig nem erősítette meg a hírt. Az IDF szerint szombatról vasárnapra virradóan, egy bejrúti légitámadásban halt meg a szervezet magas rangú vezetője, aki meghatározó tag volt a vezetőségben, egyben az utolsó életben lévő személy, aki esélyes volt Naszrallah megüresedett pozíciójára. Kaouk tíz napon belül a hetedik olyan magas rangú Hezbollah-tag, akit megöltek az izraeliek, ezért is nagy kérdés, hogy ki követheti Naszrallahot a szervezet élén.

Haszan Naszrallah holtteste Bejrút déli külvárosában, egy izraeli bombázás helyszínén került elő vasárnap, írja a Reuters egészségügyi és biztonsági forrásokra hivatkozva. A Naszrallah halálát megerősítő Hezbollah-közleményben arról nem írtak, hogy a politikai vezető hogyan halt meg. A Reuters saját forrásai szerint a bombázás okozta tompa ütés okozhatta a terrorista szervezet korábbi vezetőjének halálát. Naszrallah halála elemzők szerint minden korábbinál közelebb hozta a közel-keleti helyzet eszkalálódását.

Vasárnap Izrael folytatta a libanoni főváros, Bejrút bombázását, de szárazföldön egyelőre még nem vonult be az országba az izraeli hadsereg. Joe Biden amerikai elnök szombaton tűzszünetet sürgetett Izrael és Libanon között.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!