A sűrűsödő rakétacsapások Libanon ellen egy szárazföldi offenzívát készíthetnek elő

2024. szeptember 25. – 20:57

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán újabb szakaszába lépett az Izrael és a Hezbollah terrorszervezet közti konfliktus, amikor az utóbbi egy Qadr 1 nevű föld-föld rakétát lőtt ki Tel-Avivra, amelyet az izraeli légvédelem időben megsemmisített, írja a CNN. Az Irán által támogatott fegyveres szervezet hivatalosan megerősítette a támadás tényét, és azzal indokolta, hogy a Moszad főhadiszállását akarták eltalálni, hogy megtorolják azt a múlt heti összehangolt akciót, amelyben egyszerre több ezer személyhívó robbant fel a Hezbollah tagjainál, majd néhány órával később mindez megismétlődött több száz adóvevővel is.

A ballisztikus rakétát két nappal azután semmisítették meg a levegőben, hogy a Hezbollahot célzó izraeli légicsapások Libanon-szerte több mint 500 embert, köztük több tucat gyereket öltek meg. A hétfő az elmúlt közel két évtized leghalálosabb napja volt Libanonban.

Az Izraeli Védelmi Erők közlése szerint szerdán több mint 280 libanoni Hezbollah-célpontot találtak el, amit alátámaszt az is, hogy a libanoni egészségügyi miniszter szerint a szerdai támadásnak legalább 51 halálos áldozata van. Firass Abiad azt is hozzátette, hogy a történtek miatt tömegesen hagyják el az emberek otthonaikat, országszerte. Szintén szerdai hír, hogy mintegy negyven rakétát lőttek át Libanonból Izraelbe, amelyek közül többet az izraeli hadsereg egységei többet elfogtak, személyi sérülés nem történt, de egy észak-izraeli házat ért találat miatt a bentlakóknak ki kellett költözniük.

A hétfői támadás miatt megteltek a libanoni kórházak, és nehézséget okoz a rászorulók kórházba jutása is, mivel a helyi közutakat ellepték a városból menekülő civilek, akik újabb izraeli támadástól tartanak. Becslések szerint eddig félmillió ember kényszerült elhagyni otthonát Libanonban – közölte kedden az ország külügyminisztere, és ez a szám tovább fog növekedni.

Az izraeli hadsereg szerdán arra figyelmeztette a helyieket, hogy ne térjenek vissza Dél-Libanonban lévő lakóhelyükre, mert az IDF a Hezbollah elleni támadások fokozására készül. Ennek részeként a libanoni elleni szárazföldi támadásokat is gyakorolják, amelyekről Herzi Halevi, az izraeli hadsereg főparancsnoka kijelentette, hogy azok a támadások előkészítését szolgálják, írta meg a BBC.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!