Több tucat amerikai katonát vezényeltek Ciprusra az Izrael és a Hezbollah közt élesedő konfliktus miatt

2024. szeptember 25. – 18:58

Több tucat amerikai katonát vezényeltek Ciprusra az Izrael és a Hezbollah közt élesedő konfliktus miatt
Füst száll fel egy izraeli légicsapás után a dél-libanoni Türosz városában – Fotó: Amr Abdallah Dalsh / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Több tucat amerikai katonát vezényeltek Ciprusra, és az Egyesült Államok hatóságai felkészültek az amerikai állampolgárok evakuálására, illetve egy sor egyéb eshetőségre is azután, hogy néhány napja fokozódik a feszültség Izrael és a Hezbollah terrorszervezet közt, írja a CNN két amerikai tisztviselőtől származó információk alapján.

A mostani döntések előzménye, hogy Ciprus kulcsszerepet játszott a külföldi állampolgárok Libanonból való evakuálásában, amikor 2006-ban háború tört ki Izrael és a Hezbollah közt. Ezzel a lépéssel akkor több tízezer emberről gondoskodtak, akik a konfliktus elől menekültek. Mint Jánisz Andoníu, a ciprusi kormány helyettes szóvivője a múlt hónapban közölte, a szigetország a térségben tapasztalható konfliktus fellángolása miatt ismét készenlétben van, hogy szükség esetén segítséget nyújtson a menekülőknek.

Az Egyesült Királyság kedden bejelentette, hogy 700 katonát küld Ciprusra, hogy felkészüljenek a brit állampolgárok esetleges sürgősségi evakuálására. Keir Starmer kormányfő azt javasolta a Libanonban tartózkodó briteknek, hogy azonnal távozzanak, de az Egyesült Államok külügyminisztériuma szintén többször figyelmeztette az amerikaiakat, hogy hagyják el Libanont, amíg erre lehetőség van.

Az Izrael és a Hezbollah közti feszültség a múlt héten ismét tetőfokára hágott, hiszen Izrael felrobbantott több száz olyan személyhívót, illetve adóvevőt, amelyeket a Hezbollah tagjai használtak. Az ügy részleteiről és magyar vonatkozásairól bővebben írtunk. Ezután Bejrút és Dél-Libanon ellen hajtottak végre légicsapásokat, amelyekben több száz civil és harcos halt meg.

Erre válaszul rakétacsapások tucatjait hajtották végre a Hezbollah tagjai, köztük a Haifától keletre fekvő Ramat David légitámaszpont ellen, majd szerdán közvetlenül Tel-Avivra lőttek rakétát, amelyet az izraeli légvédelem megsemmisített. Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere szerdán bejelentette, hogy országa fáradhatatlanul dolgozik a diplomáciai rendezés lehetőségein, hogy megakadályozza a teljes körű háborút Izrael és Libanon közt.

Az Egyesült Államok egyik legnagyobb aggodalma jelenleg az, hogy Irán, amely a Hezbollah egyik kulcsfontosságú támogatója, be fog kapcsolódni – mondta egy amerikai tisztviselő a CNN-nek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!