A Pélicot-ügy egyik lehetséges áldozata többször próbált a rendőrséghez fordulni, de azok nem tettek semmit

2024. szeptember 24. – 06:31

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem tudom, hogy megerőszakolt-e, de szörnyű, hogy mindig lesznek kétségeim” – vallotta a bíróságon Emilie O. exéről, Hugues M.-ről. M. egyike azon több tucat férfinak, akit azzal vádolnak, hogy részt vett Giséle Pélicot tömeges megerőszakolásában.

A Pélicot-perként elhíresült ügy mélyen felkavarta egész Franciaországot. Az ügy lényege, hogy egy francia férfiról kiderült, hosszú éveken át elkábította a feleségét, akit aztán nemcsak ő erőszakolt meg, hanem idegeneknek is felkínálta a nőt. Pélicot megerőszakolása egy évtizeden át tartott, Gisèle Pélicot férje, Dominique Pélicot beismerő vallomást tett.

Emilie O. öt éven át járt partnerével, és azt állítja, őt is elkábította és szexuálisan bántalmazta partnere. „Még mindig mindent megkérdőjelezek magamban” – mondta. A nő arról is beszélt, hogy párja rendszeresen csalta őt, 2021-ben pedig egész életüket felforgatta, hogy a nő idézést kapott az avignoni rendőrségtől: „beidéztek és közölték, hogy Hugues 2019 októberében, néhány nappal a születésnapom előtt megerőszakolt egy nőt” – emlékezett vissza Emilie O.

A nőnek képeket is mutattak a rendőrségen, ekkor jött rá, hogy „ez nemcsak egy rossz álom”. Hugues M. ellen nemi erőszak kísérlete miatt indult eljárás, mert nem sikerült behatolnia. Emilie O. viszont ezután más színben látta a kapcsolatukat: visszaemlékezett, hogy volt, hogy arra ébredt, hogy párja akarata ellenére ujjal megpróbál behatolni neki – emiatt feljelentést is tett később, de „tárgyi bizonyítékok hiánya” miatt elutasították.

2019 szeptemberétől kezdve hónapokon át furcsa szédülést tapasztalt, ismét rendőrséghez fordult, de a nyomozók nem találtak semmit. Gisèle Pélicot korábban hasonló szédülésről és furcsa memóriazavarokról számolt be: vallomásában azt mondta, már azt gondolta, hogy Alzheimer-kóros lehet.

Hugues M. mellett további öt férfi ellen vizsgálódik a bíróság. Van köztük olyan, aki terhes felesége mellől ment el megerőszakolni Gisèle Pélicotot, de olyan is, aki azt mondta, hogy ő úgy vette, Gisèle beleegyezett a közösülésbe, „mert a férje engedélyt adott nekem, így úgy vettem, hogy ő is”. Egy férfi ismerte be eddig a vádlottak közül, amit tett: Lionel R 2018 december 2-án erőszakolta meg a nőt, bár azt állította, nem akarta ezt tenni, csak azt tette, amit a nő férje mondott neki. Ő azt hitte, egy játékról van szó, amiben a nő is benne van.

Összesen 50, 26 és 74 év közötti férfit vádolnak azzal, hogy 2011 és 2020 között megerőszakolták Gisèle Pélicot-t a dél-franciaországi hálószobájában. A vádlottak között van egy tűzoltótiszt, egy börtönigazgató, egy ápoló és egy újságíró is.

A tárgyalások még decemberig folytatódnak. A Franciaországot megrázó bizarr nemierőszak-ügyről itt írtunk részletesen.

(France24)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!