Izraeli katonák hatoltak be az al-Dzsazíra ciszjordániai stúdiójába, leállíttatták az adást

2024. szeptember 22. – 15:58

Másolás

Vágólapra másolva

Izraeli katonák rohamozták meg az al-Dzsazíra ciszjordániai székhelyét Rámalláh városában, és 45 napos bezárást rendeltek el, olvasható katari székhelyű arab televízió híroldalán.

„Bírósági döntés született az al-Dzsazíra 45 napos bezárásáról. Azonnal kapcsolják ki a kamerát, és hagyják el az épületet” – mondta egy izraeli katona azon az élő közvetítésen amelyet al-Dzsazíra sugárzott a rajtaütés alatt.

Walid al-Omari, a helyi szerkesztőség vezetője szerint az izraeli katonák elkezdték lefoglalni az irodában lévő dokumentumokat és berendezést, miközben lövéseket is lehetett hallani a közelből.

A New York-i székhelyű Újságíró-védelmi Bizottság szerint a rajtaütés mélységesen aggasztó. „Az újságírókat meg kell védeni, és lehetővé kell tenni számukra, hogy szabadon dolgozhassanak” – közölte a szervezet.

Az al-Dzsazíra hálózata tudósított Izrael Gáza elleni műveleteiről, amelyek eddig 41 ezer ember halálát okozták, írják. A háború tavaly októberi kezdete óta az izraeli erők 173 újságírót öltek meg a Kormányzati Médiahivatal összesítése szerint.

Még májusban tiltotta be az izraeli kormány a pánarab televízió helyi működését az országban. Ekkor az izraeli rendőrség rajtaütött az Al Jazeera kelet-jeruzsálemi telephelyén. Ott is lefoglalták a berendezést, blokkolták a közvetítéseket és a csatorna weboldalait. A csatorna akkor közvetítette, ahogy izraeli katonák letépnek egy transzparenst az al-Jazeera ramallahi irodája által használt erkélyről. Az al-Dzsazíra szerint a transzparensen Shireen Abu Akleh palesztin-amerikai újságíró képe volt látható, akit az izraeli katonák lőhettek le 2022 májusában.

Az izraeli kormány a televíziót antiszemitának nevezte, és ezzel indokolta a döntést. „Az al-Dzsazíra a világ antiszemitizmusának legnagyobb motorja, amelyet Katar a zsidó nép ellen működtet. A holokauszt napjának előestéjén a kormány világos üzenetet küld Katar terrorista állam propagandaszárnya ellen. Nem engedjük meg, hogy Izrael ellenségei területéről antiszemita propagandát és vérvádat sugározzanak” – jelentette ki májusban Nir Barkat gazdasági miniszter.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!