Így képzik ki a junta ellen harcoló lázadókat a mianmari dzsungel mélyén

2024. szeptember 21. – 18:27

Így képzik ki a junta ellen harcoló lázadókat a mianmari dzsungel mélyén
A Bamar Népi Felszabadító Hadsereg (BNFH) kiképzés alatt álló katonái Karen államban, 2024. március 6-án – Fotó: Stringer / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Mianmar atomjaira hullott, bukott állam Délkelet-Ázsiában, területének nagy részén évek óta polgárháború dúl kismillió, zömmel etnikai alapon szerveződő milícia és a kormányerők között. 2021 májusa óta lényegében folyamatosak a harcok, akkor vette át a hadsereg a hatalmat a lassan demokratizálódó ország polgári kormányától, majd kőkemény diktatúrát vezetett be, véresen leverve a kibontakozó tiltakozásokat. Mivel azokat újabb vérfürdők és letartóztatási hullámok kísérték, a tiltakozók fegyvert fogtak, felkelést robbantottak ki a junta ellen. Az ENSZ friss jelentése szerint a harcokban már 5300-nál is több polgár vesztette életét.

A BNFH egyik tagja a frontról visszatérte után fegyverét tisztogatja – Fotó: Stringer / Reuters
A BNFH egyik tagja a frontról visszatérte után fegyverét tisztogatja – Fotó: Stringer / Reuters

Ennek a polgárháborúvá fajult lázadásnak egy fejezetét mutatja be a Reuters egy milíciáról készült fotósorozata. Fotósuk ellátogatott egy, a sűrű bambuszerdők mélyén fekvő kiképzőtáborba, ahol ottjártakor épp 100 huszonévest képeztek ki. A képsorozatot kísérő cikkük szerint volt újságírók, rapperek és az élet minden részéből mindenféle emberek álltak be a lázadók közé. A Bamar Népi Felszabadító Hadsereg (Bamar People's Liberation Army) erőit az egykor háborúellenes költő, egyben a mianmari demokráciáért vívott harc egyik legjelesebb figurája, Maung Szaungha vezeti, Karen állam területén működik az ország keleti határvidékének középső részén.

Újoncokat gyakorlatoztatnak a dzsungel mélyén fekvő táborban – Fotó: Stringer / Reuters
Újoncokat gyakorlatoztatnak a dzsungel mélyén fekvő táborban – Fotó: Stringer / Reuters

Mianmart rengeteg kisebb-nagyobb népcsoport alkotja, a bamar az egyik. Milíciájuk 2021 áprilisában alakult, tavaly októberében csatlakoztak a felkelő félkatonai csoportok koordinált hadműveletéhez, az 1027-eshez. Ez relatív sikerrel járt, meggyengítette a junta hadseregét.

Kiképzés közben fekvő, fáradt kiskatonák, illetve sebek a lábakon a BNFH táborában – Fotók: Stringer / Reuters Kiképzés közben fekvő, fáradt kiskatonák, illetve sebek a lábakon a BNFH táborában – Fotók: Stringer / Reuters
Kiképzés közben fekvő, fáradt kiskatonák, illetve sebek a lábakon a BNFH táborában – Fotók: Stringer / Reuters

A BNFH kiképzése kőkemény, minden fegyelmezetlenségért ütés jár. Az újoncok izzadnak, szenvednek, tele vannak sebekkel. Napjuk hajnali 4-kor kezdődik és este 9-ig tart. Csak a vasárnap pihenőnap. Sokszor órákat kell dolgozniuk úgy, hogy nem kapnak vizet. Csapataik a dzsungel mélyén állomásoznak, 20-30 főt befogadó sátrakban laknak, matracaik a földön vannak. Mivel lakóhelyük ideiglenes és szűkös, a sátraikban rendnek és tisztaságnak kell lennie.

A frontvonalról visszatért milicisták pihennek dzsungelmélyi kunyhóikban – Fotó: Stringer / Reuters
A frontvonalról visszatért milicisták pihennek dzsungelmélyi kunyhóikban – Fotó: Stringer / Reuters

Az újoncokat három hónapig képzik ki nagyon zord körülmények között, a testi és lelki tűrőképességük határait feszegetve. Érkezésükkor minden személyes tárgyukat, így a telefonjukat is elveszik, ezeket a három hónap elteltével kapják vissza. Múlt áprilisban a BNFH ceremóniával köszöntötte a kiképzett kiskatonákat. Az ünnepség után egy részük már ment is harcolni. 2021 óta a milícia 20 tagja halt meg, többen ebből az áprilisi csapatból.

Pihenőt tartanak a frontról a táborba visszatérő bamar katonák – Fotó: Stringer / Reuters
Pihenőt tartanak a frontról a táborba visszatérő bamar katonák – Fotó: Stringer / Reuters

Az egyik regrután, egy 18 éves nőn meglátszott a kőkemény kiképzés, a Reuters beszámolója szerint sötét karikák voltak a szemei körül, a haját nagyon rövidre vágták, a fejbőre megégett a trópusi napon töltött órák alatt, de így is kitartást és eltökéltséget sugárzott. Az egyik személyes tárgya, amit magával hozott, egy plüss figura volt. Mint minden ilyet, ezt is elvették tőle, azzal az ígérettel, hogy a kiképzés végén, három hónap múlva visszakapja.

Hétköznapok a Bamar Népi Felszabadítási Hadsereg táborában estebéddel és hajnyírással – Fotók: Stringer / Reuters Hétköznapok a Bamar Népi Felszabadítási Hadsereg táborában estebéddel és hajnyírással – Fotók: Stringer / Reuters
Hétköznapok a Bamar Népi Felszabadítási Hadsereg táborában estebéddel és hajnyírással – Fotók: Stringer / Reuters

A kiképzés mellett, a szünetekben politikai nevelés folyik. Vacsora után egy bambuszból épített nagyteremben, a BNFH zászlaja alatt gyűltek össze az újoncok. Itt hosszabban is elmagyarázták nekik a politikai célokat, amikért küzdeni fognak. Ezeken az estéken az alapító Maung Szaungha részletezte, mik a szervezet alapelvei, hogy nézne ki az ideális kormányzati struktúra, milyen a föderalizmus és a nemi egyenlőség. „Tudom, hogy kimerültek vagytok, de a katonánál a kötelességtudat felülmúlja a fáradtságot” – bölcselkedett az egyik alkalommal.

A 25 éves Ma Csel ennyi idősen már kiképző, ami miatt nagyon büszke magára – Fotó: Stringer / Reuters
A 25 éves Ma Csel ennyi idősen már kiképző, ami miatt nagyon büszke magára – Fotó: Stringer / Reuters

Egy este a politikai oktatás közepette dermesztő csend ülepedett a táborra. A junta felderítődrónja felfedezte jelenlétüket. Lekapcsolták a generátort, így a tábor sötétbe borult, és mindenki mozdulatlanra dermedten várta, hogy a drón távozzon. Másnap Maung Szaungha összehívta tisztjeit, hogy újra átvegyék, mi a teendő egy légitámadás esetén. Bár a vadászgépek morajlása ismerős fenyegetés, az éberség életbevágó.

A BNFH fiatal újoncai mosakodnak egy kemény nap végén – Fotó: Stringer / Reuters
A BNFH fiatal újoncai mosakodnak egy kemény nap végén – Fotó: Stringer / Reuters

Egy 25 éves katonanő, a kiképzésért is felelős egyik altiszt, Ma Csel elmondta a Reutersnek, hogyan lett civilből katona. Büszke rá, hogy kiképzendőből kiképzővé vált. Nekik anno egyszerűen magyarázták el, miért van szükség mindenkire odakint:

„A kiképzőm azt mondta nekem, ha egy katona megy ki a frontvonalra, akkor egy golyót lőnek ki. De ha 100 diák megy, az 100 golyót jelent. Ez büszkévé és motiválttá tett.”

A bamar harcosok egy teherautón zötykölődnek az első képen, a második fotón egy kiskutyával játszó milicista figyelhető meg – Fotók: Stringer / Reuters A bamar harcosok egy teherautón zötykölődnek az első képen, a második fotón egy kiskutyával játszó milicista figyelhető meg – Fotók: Stringer / Reuters
A bamar harcosok egy teherautón zötykölődnek az első képen, a második fotón egy kiskutyával játszó milicista figyelhető meg – Fotók: Stringer / Reuters

Egy G. G.-ként bemutatkozó fiatal lány elmesélte, hogyan vált városi lánykából igazi forradalmárrá: „Elsőre meg se tudtam tartani a fegyvert, annyira nehéz volt. Nagyon óvatosnak kellett lennem, amikor használtam.” Visszaemlékezett, hogy a puccs előtt még a családja ötödik emeleti lakásába is alig tudott felmenni, most meg nehéz csomagokat cipel fel meredek domboldalakon.

A BNFH egyik katonája áll őrt egy völgyben – Fotó: Stringer / Reuters
A BNFH egyik katonája áll őrt egy völgyben – Fotó: Stringer / Reuters

Ő egykor abban reménykedett, egyszer egy szállodában dolgozhat. El is kezdett egy vendéglátós képzést az államcsíny előtt. De itt, a dzsungelben ez már távoli emlék. Így révedezett a jövőbe: „Majd dolgozhatok az álmom megvalósításán, ha még életben leszek a forradalom után.”

Kedvenceink