Letiltja a Facebook az RT és más orosz állami médiumok oldalait

2024. szeptember 17. – 09:01

Másolás

Vágólapra másolva

A Facebookot üzemeltető Meta úgy döntött, betiltja az RT, korábbi nevén Russia Today tévécsatorna és más orosz állami médiumok közösségi oldalait – írja a BBC. A tiltások várhatóan napokon belül életbe lépnek.

A tiltás nagy előrelépés a Meta részéről ezen a téren. Két évvel ezelőtt a Meta még visszafogottabb intézkedéseket hozott az orosz média korlátozására. Többek között azt akadályozta, hogy a csatornák hirdetéseket futtassanak a Meta platformjain, és a tartalmaik eléréseit korlátozta.

„Alapos mérlegelés után kiterjesztettük az orosz állami médiaorgánumokkal szembeni korlátozást. A Rosszija Szegodnya, az RT és más kapcsolódó szervezetek mostantól világszerte ki vannak tiltva alkalmazásainkból külföldi beavatkozás miatt” – áll a Meta közleményében.

A Meta annak hatására döntött így, hogy az érintett orosz állami médiumok megtévesztő befolyásolási eljárásokat alkalmaznak. Az, hogy az RT nyíltan az orosz állami propagandagépezet része, Magyarországon is régóta érzékelhető, de az USA-ban is sokat tárgyalt probléma. Múlt héten Antony Blinken amerikai külügyminiszter jelentett be szankciókat az RT ellen, és az orosz hírszerzés eszközének nevezte a médiumot.

Szeptember elején az amerikai kormány azt állította, hogy Oroszország befolyásolni akarja az elnökválasztást. Végül fény derült arra is, hogy az orosz irányítású Tenet Media áll a háttérben, amely több konzervatív amerikai influenszernek adott munkát. A Tennessee állambeli Tenet az RT-n keresztül kapott 10 millió dollárt, hogy orosz propagandát terjesszen, befolyásolva ezzel az idei amerikai elnökválasztást.

Az amerikai igazságügyi minisztérium is vádat emelt az RT két alkalmazottja ellen a külföldi ügynökök regisztrációjára (FARA) vonatkozó törvény megsértése, illetve pénzmosás gyanúja miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!