Miért nem járt rosszul Bécs az ítéletidőben, miközben Alsó-Ausztria elesett?

Legfontosabb

2024. szeptember 17. – 11:35

Miért nem járt rosszul Bécs az ítéletidőben, miközben Alsó-Ausztria elesett?
Emberek nézik a Wien folyó (Wienfluss) emelkedő vizét Bécsben a heves esőzések idején 2024. szeptember 15-én – Fotó: Christian Bruna /Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva


- A te pincéd beázott már?

- Nem. És a tied?

- Már szivárog be a víz.

Bécsben az elmúlt napok legfőbb beszédtémája az időjárás és a pince volt. A napok óta tartó heves esőzések ugyanis leginkább a pincéket érintették: volt, ahol csak az ablakokon szivárgott be egy kis víz; máshol viszont szivattyúzni kellett. Mialatt Budapest épp felkészül a rengeteg vízre, Bécs lassan fellélegezhet, Ausztriában ugyanis a napok óta tartó ítéletidő az időjárás-előrejelzés szerint a végéhez közelít.

Ebben a cikkünkben elsősorban a Duna szabályozásának előnyeit élvező Béccsel foglalkozunk. A főváros egyszerre két irányból kapta az elmúlt napokban a vizet: az égből és a folyóvizekből.

A megzabolázott Duna

Sokaknak talán meglepő módon a Duna jelentette a legkisebb gondot. Hogy hogyan oldotta meg Bécs talán örökre az árvízi védekezését és ezzel az árvízkérdést – miközben Alsó-Ausztriában a legmagasabb katasztrófariasztás van, annyira elárasztotta a víz –, azt remekül elmagyarázza ez a videó:

A lényeg: Bécs árvízvédelmének kulcsa a Duna szabályozása, azon belül is a Duna-sziget és az Új-Duna kialakítása. A Duna-sziget egy 21,1 km hosszú és legkiterjedtebb pontján 250 méter széles mesterséges sziget, amelyet 1972 és 1988 között építettek a folyóba, ennek köszönheti az Új-Duna a létét. A sziget a bécsi árvízvédelem része, és nem utolsó sorban az Ó- és Új-Dunával együtt a bécsi Duna-menti térségben létrejött természetes szabadidőközpont is.

A tehermentesítő csatorna sokat vitatott megépítéséről 1969 szeptemberében döntöttek. A Duna-sziget kialakításával a Dunával párhuzamosan tehát egy csatorna jött létre, ez az Új-Duna, amely normál esetben állóvíz, hűs vízében pedig nyáron remek dolog úszni egyet. De ami a legjobb:

árvíz idején tehermentesít, elárasztható, és voltaképp így akadályozzák meg, hogy a Duna vize a bécsiek nyakába zúduljon.

Magát a szigetet a szélsőséges árvizek általában nem érintik, de mivel úgy tervezték, az sem drámai, ha igen. A Duna-szabályozásnak köszönhetően akár 14 000 m³/s teljes vízhozamot is elbír a terület, amely nagyjából megfelel az 1501-es árvíznek, amely a valaha mért legnagyobb volt Közép-Európában.

Az, hogy a Duna-szigetet most, szeptember közepén itt-ott nyaldossa a víz, teljesen normális, nincsenek rajta olyan épületek, amelyek ezt megsínylenék. Ugyanilyen természetes az is, hogy az amúgy kékes, tiszta vizű Új-Duna más színű, mint a másik ág. Onnan is lehet tudni, hogy megnyitották a zsilipeket, ha a színe kezd a főág zavaros, „csúnyább” színére hasonlítani – ahogy ez a napokban is történt.

A Duna-csatorna 2024. szeptember 16-án – Fotó: Tóth Gergely / Telex
A Duna-csatorna 2024. szeptember 16-án – Fotó: Tóth Gergely / Telex

A Duna nem, egy kisebb folyó viszont kiöntött

A bécsi vízfolyások hétfőn még mindig áradtak. A legtöbb folyó és patak azonban messze elmaradt a hétvégi szinttől – írja a Der Standard. A Wien folyó (Wienfluss) például – amely a Bécsi-erdőben ered és Bécsben ömlik a Dunába – a Kennedy hídnál délben már csak egy méter magas volt, míg vasárnap a maximális vízállása 3 méter 70 centi és 4 méter között mozgott.

A Duna vízszintje szintén enyhén csökkent. A tetőzését hétfő este érte el, amikor a mérőponton éppen csak elmaradt a 100 éves árvíz statisztikai határértéke. Az előrejelzések szerint a Duna még néhány napig áradni fog, de jelentős vízszintemelkedés már nem várható. A Wien folyónál más a helyzet, mivel az ott mért vízszintek a szakemberek szerint egyértelműen meghaladták a 100 éves árvizet. Pontos, érvényes mérésekre azonban még szükség van.

A Wien folyó egyébként több gondot okozott a városban, mint a Duna, mivel néhány helyen kiöntött. A Penzing városrészben lévő Ludwiggasse-nál tíz házat kellett emiatt kiüríteni. Néhány épületet ideiglenesen csak csónakkal lehetett megközelíteni.

Az ítéletidő közepén

De lássuk, mit tapasztaltak a bécsiek a hétvégén az Új-Dunánál, tehát kifejezetten az árvízvédelem miatt kialakított ágnál. Ebben az ágban nyáron tehát vígan lehet fürdeni az arra kijelölt helyeken, a sodrás a zsilipek miatt szinte nulla, a vízminőség remek.

„A Neue Donaunál, azaz az Új-Dunánál most sehol egy ember, elárasztották, vasárnapra már beengedték a vizet, felhúzták a piros és sárga zászlót, tehát fürdeni tilos. Az alsó bicikliutak víz alatt vannak. A nyár elején épített új strandot is elöntötte a víz, ez homokkal feltöltött volt, kíváncsi vagyok, mi marad belőle az ár elvonulta után. Tele van a part tökkel, szerintem valami tökföldet elkaphatott a víz és idáig hozta. Úgy gondolom egyébként, hogy Bécsben nagy izgalomra nem volt ok, jól kiépített az árvízvédelmi rendszer, az autópályát, a 2x3 sávos Donauuferautobahnt, le se kellett zárni. 22 éve élek Bécsben, azóta már kétszer beengedték oda a vizet, most nem kellett” – számolt be nekünk Zsuzsa hétfőn a tapasztalatairól.

Arról korábbi közép-európai körképünkben is írtunk, hogy rengeteg tököt mosott a víz partra, ez is jelzi, a mezőgazdaság is irgalmatlan károkat szenvedett.

Az Új-Duna a Duna-szigetről fényképezve – Olvasónk: Szilágyi Zsuzsi / Telex
Az Új-Duna a Duna-szigetről fényképezve – Olvasónk: Szilágyi Zsuzsi / Telex

És, hogy élték meg a bécsiek az ítéletidőt?

A városvezetés már pénteken arra kért mindenkit, hogy ha teheti, maradjon otthon.

És ennek olyan sokan engedelmeskedtek, hogy a főbb útvonalakat kivéve hétvégére eléggé elnéptelenedett a város. De minek is ment volna ki az ember, amikor az esernyőjét pár másodperc alatt kifordította a tomboló szél, és ha csak nem öltözött tetőtől talpig vízálló ruhába, azonnal átázott és átfagyott. A leszakadó faágak és a gyökerestől kicsavart fák további veszélyt jelentettek a járókelőkre. Vasárnap egy 20 perces autózás alatt 9 tűzoltóautót számoltunk össze, melyek vagy pincéket szivattyúztak vagy a letört faágakat vágták le vagy a kidőlt fák körül tettek rendet. A tűzoltók és a katonaság szervezett munkáját a közösségi médiában amúgy sokan méltatták.

Néhány helyi mesélt arról hétfőn, hogy élte meg az elmúlt napokat. „Szerencsére nálunk minden oké, annyi, hogy nem tudtuk a gyereket oviba vinni reggel, mert pont azon a szakaszon nem megy az U6 meg az U4, ami nekünk kéne, illetve írtak a cégből, hogy mindenki nyugodtan maradjon otthon, amíg tart ez az egész” – mondta egyikük.

Egy másik Bécsben élő magyar nő szerint ha az ember nem mozdult ki otthonról, akkor elég jól át tudta vészelni a kritikus napokat. „Mi szombaton voltunk kint, kész agyrém volt, ezért már akkor biztos lett, hogy vasárnap bezárkóztunk.” Ő és mások is úgy vélekednek, szerencse, hogy az ítéletidő java hétvégére esett, amikor amúgy is sok minden zárva volt.

„Nem is annyira az eső, sokkal inkább a szél nyomasztó most Döblingben, amit a legutóbbi villámárvíz súlyosan érintett” – mondta hétfőn kora délután az egyik 19. kerületi lakos. „A bécsi városvezetés láthatóan felkészült a helyzetre, és gyorsan intézkednek bármilyen káreset esetén: az Iglassegassén például néhány napja kidőlt egy fa, amit hamar eltüntettek onnan. A környéken élők közül többen hálát adtak annak, hogy éppen nem parkoltak ott a történtek idején.”

Az agglomeráció már kevésbé volt olyan szerencsés, mint Bécs. Többen számoltak be arról, hogy a hétvégén vagy hétfőn nem jutottak el még a fővárosig sem. „Nekem több barátnőm nem tudott hétvégén visszajönni Bécsbe, mert náluk tényleg állt a víz az utcán az agglomerációban és/vagy nem jártak a vonatok.” A Bécstől 7 kilométerre eső Himbergben az ott élők szerint nagyon kritikus volt a vasárnap, miután egy apró patak duzzadt tengerré. Ugyanez történt a Bécstől 10 percre fekvő Klosterneuburgban is.

Az szintén Bécs közelében fekvő Gablitzból a következő beszámolót kaptuk: az ott élő magyar család otthona mögött futó kis patakocska helyenként 10-15 méter szélesre duzzadt, elöntötte a komplett kertjüket, az utcán is hömpölygött a víz.

Homokzsákokat pakoltak a teraszajtó elé, kb. fél méter hiányzott hozzá, hogy befolyjon a házba is. A településen sem az óvoda, sem az iskola nem tartott nyitva hétfőn, várhatóan kedden sem fog.

„Tegnapelőtt este már éreztük, hogy jön fölfelé a víz a patakban, szinte óráról órára, és már úgy feküdtünk le, hogy lélekben készültük rá, hogy gond lesz. Reggel aztán láttuk, hogy a kert végében van a patak, úgyhogy azon igyekeztünk, hogy a cuccok minél magasabbra kerüljenek. A biztosítékot lekapcsoltuk, én meg átmentem, és a műanyaghulladék tárolására kijelölt zsákokba homokot szedtem a szemben lévő játszótér homokozójából. Innen vittek többen is, segítettük egymást, ahogy tudtuk.

Négyesével hordtam a nappali elé a zsákokat, és másfél-két óra alatt lett annyi, hogy negyven centit emelni tudtunk a védelmi szinten. A tetőzés végül olyan fél méterre lehetett tőlünk, de közben már nemcsak a kert felől, hanem az utcáról is elindult a víz. Mindezek ellenére mi nem jártunk rosszul, mert magasan vagyunk, de van olyan ismerősünk, ahol méteres magasságban áll a víz” – mondta Ádám Gablitzból.

Bécsben mindeközben a beázott pincéken túl főleg csak egyedi, bosszantó esetekről lehet hallani, például, hogy egy svájci folyami sétahajó utasai az árvíz miatt szombat óta nem tudtak partra szállni, mert a parthoz vezető mólót elárasztotta a víz. Vagy, hogy a Gewerbepark Decathlonjában már napokkal ezelőtt lehetetlen volt esőkabáthoz jutni, pedig esőkabát nélkül megáll itt az élet. És az önzetlen összefogásra is van bőven példa: ilyen a hajnalig beázott pincét vízmentesítő lakóközösség vagy egy olyan pékség, amely ingyen pékárut, teát és kávét kínált a segítőknek.

Egy férfi fényképezi az elárasztott Duna-partot Bécsben 2024. szeptember 16-án – Fotó: Joe Klamar / AFP
Egy férfi fényképezi az elárasztott Duna-partot Bécsben 2024. szeptember 16-án – Fotó: Joe Klamar / AFP

Hétfőn esetleges volt a tanítás

Vasárnap este jött egy újabb izgalom: a város oldalán is megjelent és a szülők is megkapták a gyerekük iskolájától üzenetben, hogy aki olyan helyen lakik, ahonnan gondot okoz vagy veszélyt jelenthet bejutni az iskolájába, az minden további nélkül otthon maradhat. „Az áradások és viharok által közvetlenül érintett tanulók és tanárok hétfőn automatikusan felmentést kapnak” – állt a tájékoztatóban. Volt olyan iskola, ahol hétfőn azért maradt el a tanítás, mert beázott, volt, ahol csak ügyelet üzemelt, máshol normális menetrendben zajlott a tanítás.

Volt viszont bőven gond a metróvonalakon és a villamosvonalakon, az egyik legfontosabb elővárosi vonat, az S45 sem járt normálisan a napokban, mert fa dőlt a vezetékekre. Hétfőn négy metróvonalon is voltak olyan szakaszok, ahol nem járt a metró, egyes villamosok pedig elterelt útvonalon közlekedtek. A városvezetés az összes parkot lezárta.

Összességében az ítéletidő kezdetekor Bécs behúzta a kéziféket, de az armageddon szerencsére elmaradt. Az optimizmus pedig tapintható, főleg, miután kedden már napsütésre ébredt a város, a Geosphere Austria szerint pedig Ausztria nagy részén alábbhagy az eső és a szél is mérséklődik, a hőmérséklet pedig lassan emelkedni fog. A hegyekben a hóhatár fokozatosan felkúszik 2000 méter közelébe. Ezen a térképen lehet nézegetni, Ausztria mely területein van riasztás, hol milyen az eső-, a hó- vagy szélhelyzet.

Alsó- és Felső-Ausztria ugyanakkor hétfőn is erősen küzdött az elemekkel, a hadsereget kivezényelték a gátak megerősítésére, több gátat áttört a víz, az áradások miatt eddig öt ember vesztette életét.

És még mindig vannak lezárt pályaszakaszok, ezekről az osztrák autópálya-kezelő oldalán érdemes tájékozódni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!