Visszalépett a francia EU-biztos, áskálódással vádolja Ursula von der Leyent

2024. szeptember 16. – 13:43

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn visszalépett az újabb jelöléstől a francia Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős tagja, és azzal vádolta Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, hogy aláássa őt. Emmanuel Macron francia elnök második brüsszeli megbízatására is jelölte Bretont, a biztos végül amiatt lépett vissza, mert azt állítja, Von der Leyen a háta mögött megpróbálta meggyőzni Macront, hogy ejtse őt, írja a Politico.

Breton levelet is írt az EB-elnöknek, amiben azt írta, néhány nappal ezelőtt, a leendő testület összetételéről szóló tárgyalások legvégső szakaszában Von der Leyen arra kérte Franciaországot, hogy vonja vissza a jelölését. Breton szerint Von der Leyen ezt személyes okokból tette, és egyetlen esetben sem beszélte meg ezeket közvetlenül vele. Breton a levelet X-en is közzétette.

A lépés váratlan fordulatot jelentett az EU jelenlegi hatalomváltásában, amit már eddig is hátráltatta Von der Leyen azon kísérlete, hogy a biztosok testületében a nemek közötti egyensúlyt megteremtse. Az eredeti tervek szerint az Európai Bizottság elnöke szeptember 11-én ismertette volna az új EB összetételét, ezt végül szűk egy héttel elcsúsztatták. Breton bejelentésének idején a Financial Times azt írta, egyelőre nem világos, hogy visszalépése jelent-e további késedelmet a névsor bejelentésében, hétfőn napközben viszont kiderült, hogy a politikust Stéphane Séjourné leköszönő francia külügyminiszter váltja biztosjelöltként. Séjournét januárban nevezték ki külügyminiszternek, Emmanuel Macron közeli szövetségese. A francia elnökség közleményében azt írta, hogy Séjourné megfelel „minden szükséges kritériumnak” a poszt betöltéséhez.

Thierry Breton egy hónapja azzal ment nagyot, hogy X-en nekiment Elon Musknak a milliáardos Donald Trumppal készített interjúja miatt: az Európai Bizottság belső piacért felelős tagja azt írta, „a nagy hallgatósággal nagyobb felelősség jár”. Breton nyílt levelet írt Musknak, amiben figyelmeztette az uniós előírásokra, X-posztjában pedig azzal indokolta a levelet, hogy fennáll a „potenciálisan ártalmas tartalom felerősítésének kockázata” az EU-n belül. Musk a maga stílusában reagált: „Őszintén szólva igazán szerettem volna ezzel a mémmel válaszolni”, de „SOHA nem tennék ilyen durva és felelőtlen dolgot!” – válaszolta X-en Musk. A poszthoz a Trópusi viharból mellékelte egy jelenet részletét feliratként: „lépj egyet hátra és szó szerint baszd arcon magad!”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!