Ritkán látható kommandósakcióban semmisített meg Izrael egy szíriai kutatóközpontot

2024. szeptember 12. – 13:34

Ritkán látható kommandósakcióban semmisített meg Izrael egy szíriai kutatóközpontot
A Maszjáf városánál végrehajtott izraeli kommandósakciót kísérő légitámadás egyik áldozata, akire egy porig bombázott épületben találtak rá Fotó: Louai Beshara / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyszabású kommandósakciót hajtott végre Izrael mélyen a szíriai határ mögött; az intenzív légicsapásokkal előkészített és fedezett műveletben egy, az Iráni Forradalmi Gárda által üzemeltetett vegyifegyer- és rakétagyártó üzemet rohantak le, ahol foglyokat ejtettek és fontos dokumentumokat zsákmányoltak.

Az akcióról eddig csak annyit lehetett tudni, hogy vasárnap éjjel nagyszabású légicsapás ért egy, a Libanontól északra fekvő Maszjáf városánál található „Tudományos Kutató- és Fejlesztőközpont”-ot, és a támadás áldozatainak száma szokatlanul nagy volt: forrásoktól függően 14-16 halott és 40-nél több sebesült.

Csütörtökön azután Izrael több csatornán keresztül is megszellőztette, hogy valójában izraeli különleges erők hajtottak végre akciót a térségben. A művelet első fázisát nagyszabású légicsapások képezték, melyek azt voltak hivatottak megakadályozni, hogy a szíriai kormányerők erősítéseket tudjanak a létesítményhez vezényelni. Egyes források szerint a célpontok között szerepelt egy orosz kommunikációs központ is (a Szíriát vezető Aszad-rezsim egyik fő támogatója Oroszország, mely tengerészeti- és légibázist is üzemeltet az országban).

Ezután szállítóhelikopterek érkeztek a létesítményhez, melyről kommandósok ereszkedtek le, akik harci helikopterek és drónok által támogatott heves tűzharc árán elfoglalták az üzemet, ahonnan 4 fogollyal, gépekkel és dokumentumokkal megpakolva távoztak, magát az épületegyüttest pedig az ott elhelyezett robbanószerkezetekkel a levegőbe repítették.

A Hama tartományban található Maszjáf a szíriai a polgárháborúban Oroszországhoz hasonlóan szintén az Aszad-rezsim megmentéséért harcoló iráni csapatok egyik fő állomáshelyének számít – épp ezért az utóbbi években Izrael is számtalan légicsapást hajtott itt végre.

A Tudományos Kutató- és Fejlesztőközpontban gyártják több nyugati állam gyanúja szerint az Izrael északi régióját sakkban tartó libanoni Hezbollah terrorszervezetnek szánt rakéták precíziós irányzékát, de előállítanak a rezsim által a polgárháború intenzívebb szakaszaiban többször is bevetett szaringázt is.

Izrael 2012 óta több száz légcsapást intézett Szíria területén iráni érdekeltségű létesítmények, iráni katonai vezetők, illetve Iránból érkező hadianyag-szállítmányok ellen, a támadásokat az IDF soha nem szokta kommentálni, utólag viszont előszeretettel szivárogtat ki róluk információkat. Kommandóakciókat azonban Izrael csak elvétve hajtott végre a konfliktusban, a mostani művelet azt feltételezi, hogy valójában egy fontos kutatási-fejlesztési központ volt a célpont.

(via Times of Israel)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!