Vegyi fegyvereken dolgozó szíriai célpontot semmisíthetett meg az izraeli légierő

2024. szeptember 9. – 12:52

Vegyi fegyvereken dolgozó szíriai célpontot semmisíthetett meg az izraeli légierő
A szíriai Hama kormányzóságban égő épület az izraeli rakétacsapás után – Fotó: SANA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább 16 halottja van annak a rakétatámadásnak, amelyet az izraeli erők hajtottak végre vasárnap a szíriai állami sajtó szerint. A célpont jellegéről Damaszkusz hivatalosan nem tesz említést. A BBC egy brit megfigyelőszervezetre hivatkozva úgy tudja, hogy egy katonai kutatólabor is megsemmisült, amely vegyi fegyverek kidolgozásával foglalkozott. Ez a forrás 18 halottról tud.

Izrael nem kommentálta a támadást a BBC kérdésére sem, arra hivatkozva, hogy külföldi sajtó ilyen jellegű kérdéseire nem reagál. Szokott azonban saját bejelentéseket tenni, amelyekben elismeri a célzott támadásokat, ezúttal egyelőre ez nem történt meg.

A becsapódások Libanontól északra, Hama kormányzóságban voltak. Szíria és az országot katonailag támogató, a vezetésben nagy befolyással bíró Irán – amely Izrael létét sem kívánja elismerni, és meghatározó támogatója a libanoni síita Hezbollahnak, de jó ideje már a gázai szunnita Hamásznak is – bűncselekménynek nevezte a történteket.

Szíriai hivatalos beszámolók is katonai objektumokat ért támadásról beszélnek. Állításuk szerint az izraeli légierő gépei libanoni légtérből lőtték ki a rakétákat, amelyek közül a szíriai légvédelem kettőt megsemmisített.

A londoni központú szíriai emberi jogi csoport (SOHR) korábban arról számolt be, hogy Irán által támogatott csoportok és katonai szakértők lehettek a megsemmisített objektumban. A Reuters is úgy tudja hírszerző forrásokból, hogy a megsemmisített szíriai objektum katonai jellegű volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!