Oxigénhiány okozta a Szicília mellett elsüllyedt luxusjacht négy utasának halálát

2024. szeptember 5. – 18:44

Másolás

Vágólapra másolva

A boncolás utáni vizsgálatok alapján a szicíliai hajótörés hét áldozata közül négyen fulladásban haltak meg, írja a BBC az Ansa nevű olasz hírügynökség alapján. A Bayesian szuperjacht augusztus 19-én süllyedt el Szicília partjai mellett, a szakértők szerint a most megvizsgált négy áldozat halálát fulladás okozta, miután elfogyott az oxigén a térben, ahol csapdába estek. A négy áldozat Jonathan Bloomer banki ügyvezető, felesége, Judy Bloomer, Chris Morvillo ügyvéd és felesége, Neda Morvillo. A boncolás utáni vizsgálatok alapján egyikük tüdejében sem volt víz, ami arra utal, hogy nem vízbe fulladás okozta a halálukat. A balesetben a brit technológiai vállalkozó Mike Lynch, 18 éves lánya, Hannah Lynch és a jacht szakácsa, Recaldo Thomas is életét vesztette.

A jacht fedélzetén mintegy 22 ember tartózkodott, amikor hajnali 5 óra körül vihar kerekedett, és egy ritka, tornádószerű jelenség csapott le rá. A baleset után napokig kerestek hét eltűnt embert, hat embert sokáig nem találtak, mert ők a hajókabinokban ragadtak, 50 méter mélyen.

A hajóút ünneplésnek indult, miután az 59 éves Lynchet és üzlettársát felmentették egy 13 éve húzódó per miatt, amit az Autonomy szoftvercég 11 milliárd dolláros eladása miatt indított a HP Lynch ellen. A „brit Bill Gates” néven emlegetett üzletember az eljárás végét ünnepelve ment nyaralni az ügyvédjeivel és barátaival.

A megrázó eset után felmerült a kérdés, hogy hogyan süllyedhetett el ilyen hirtelen egy luxusjacht, és miért maradt meg sértetlenül körülötte több másik hajó – erről itt írtunk korábban. Vannak, akik szerint számos hibát követett el a legénység, viszont egy olyan meteorológiai jelenség, egy víztölcsér áldozata is lehetett a hajó, ami egyre gyakoribbá válhat a globális felmelegedés miatt. A kapitány ellen emberölés miatt nyomoznak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!