Emberölés miatt nyomoznak a Szicília partjainál elsüllyedt Bayesian luxusjacht kapitánya ellen

2024. augusztus 26. – 10:02

Másolás

Vágólapra másolva

Emberölés és hajóbaleset okozása miatt nyomoznak az augusztus 19-én, Szicília partjainál elsüllyedt Bayesian luxusjacht kapitánya ellen – írja az Ansa olasz hírügynökség.

Az 51 éves, új-zélandi állampolgárságú James Cutfield kapitányt már azután kihallgatták a hatóságok, hogy a jacht felborult és elsüllyedt Palermo partjainál múlt hét hétfő hajnalban – tette hozzá a brit Mirror. A tragédia összesen hét ember halálát okozta: meghalt a hajó tulajdonosa, Mike Lynch brit milliárdos és 18 éves lánya is, valamint a Morgan Stanley elnöke a feleségével együtt.

A jacht fedélzetén mintegy 22 ember tartózkodott, amikor hétfőn hajnali 5 óra körül vihar kerekedett, és egy ritka tornádószerű jelenség csapott le rá. A baleset után napokig kerestek hét eltűnt embert, hat embert napokig nem találtak, mert ők a hajókabinokban ragadtak, 50 méter mélyen.

A hajóút ünneplésnek indult, miután az 59 éves Lynchet és üzlettársát felmentették egy 13 éve húzódó per miatt, amit az Autonomy szoftvercég 11 milliárd dolláros eladása miatt indított a HP Lynch ellen. A „brit Bill Gates” néven emlegetett üzletember az eljárás végét ünnepelve ment nyaralni az ügyvédjeivel és barátaival.

A megrázó eset után felmerült a kérdés, hogy hogyan süllyedhetett el ilyen hirtelen egy luxusjacht, és miért maradt meg sértetlenül körülötte több másik hajó – erről itt írtunk korábban. Vannak, akik szerint számos hibát követett el a legénység, viszont egy olyan meteorológiai jelenség, egy víztölcsér áldozata is lehetett a hajó, ami egyre gyakoribbá válhat a globális felmelegedés miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!