Perzselő rekord: Phoenixben több mint száz napon át volt 37,8 fok

2024. szeptember 5. – 05:51

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon is végeláthatatlannak tetszik a hőség, de a világ más tájain is hosszú idő óta küzdenek a meleggel. Arizona fővárosában, Phoenixben például új rekordot jegyeztek fel kedden, száz napon át legalább 37,8 Celsius-fok volt a napi maximumhőmérséklet. Az Egyesült Államokban ez még egy kicsit drámaibban hangzik, ha az ott használatban lévő Fahrenheitben adjuk meg az adatot, mert akkor azt mondhatjuk, hogy száz napon át volt legalább száz fok.

A National Weather Service (Nemzeti Időjárási Szolgálat) jelentése szerint egyelőre nem látszik az, hogy mikor eshet be 100 Fahrenheit alá a napi maximum, továbbra is kitart az extrém meleg. A korábbi rekord egyébként 1993-ból származik, akkor 76 napon át tartott ki a százfokos meleg. 2023-ban is sokáig tartott ki a meleg, akkor megszakítás nélkül 54 napon át mértek 43,3 Celsius-fokos (110 Fahrenheit) napi maximumot. A tavalyi phoenixi hőhullámról ebben a cikkben írtunk bővebben, és egy a várost infravörös kamerával járó fotós projektjét is bemutattuk, amellyel érzékelhetővé vált a pusztító meleg.

A mostani sorozat még május 27-én kezdődött, akkor mértek 102 Fahrenheitet. A méréseket mindig a Sky Harbor nemzetközi repülőtéren végezték.

Párakapunál hűsölő phoenixiek – Fotó: Justin Sullivan / AFP
Párakapunál hűsölő phoenixiek – Fotó: Justin Sullivan / AFP

„Ez a rekordhőség rávilágít arra, hogy sürgősen fel kell hívni a nemzeti figyelmet a szélsőséges hőségre. Az ilyen magas hőmérsékletnek való tartós kitettség nem csak helyi probléma itt, Phoenixben, hanem része az átfogóbb éghajlati trendeknek, amelyek más régiókra is hatással lehetnek” – nyilatkozta Ariane Middel, az Arizona Egyetem városi klímakutató központjának professzora.

(via ABC News)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!