Majdnem 50 éves melegrekord dőlt meg az amerikai Phoenixben

2023. július 19. – 11:18

Másolás

Vágólapra másolva

Már 19 napja tart az elképesztő hőség Arizona állam fővárosában. Utoljára 20 napja volt 110 Fahrenheit-fok (kb. 43,3 Celsius-fok) alatt a napi maximum-hőmérséklet – számolt be róla az AP és a dpd alapján az MTI.

Ehhez hasonló utoljára 1974-ben történt az amerikai városban, de még akkor is csak 18 napig tartott a hőhullám.

Kedd délután egyébként egy másik melegrekord is megdőlt Phoenixben, ugyanis 47,2 Celsius-fokot mértek, ez pedig több mint egy fokkal több, mint az 1989-es napi csúcs.

Christopher Burt időjárás-történész szerint még egyetlen amerikai nagyvárosban sem volt ilyen hosszú hőhullám. Matt Salerno meteorológus arra az aggasztó tényre hívta fel a figyelmet, hogy Phoenixben az éjszakai órákban sem hűlt le számottevően a hőmérséklet. Az elmúlt kilenc napban naplemente után sem volt hidegebb 32,2 Celsius-foknál. Arizona fővárosát földrajzi helyzetéből adódóan forró sivatagi éghajlat jellemzi.

Tűzoltók oltanak egy autót, ami lángra kapott a 2023. júliusi rekordhőségben az amerikai Phoenixben – Fotó: Patrick T. Fallon / AFP
Tűzoltók oltanak egy autót, ami lángra kapott a 2023. júliusi rekordhőségben az amerikai Phoenixben – Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

A hatóságok más államokban – így például Kaliforniában, Texasban és Új-Mexikóban is rendkívüli forróságra figyelmeztettek.

Közben egyébként nemcsak Észak-Amerikában, de Európában is rekkenő hőség van, erről itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!