A rendőrök végeztek egy iszlamistaként ismert osztrák férfivel, aki ismétlőpuskával lövöldözött Münchenben

2024. szeptember 5. – 11:23

A rendőrök végeztek egy iszlamistaként ismert osztrák férfivel, aki ismétlőpuskával lövöldözött Münchenben
Rendőrök biztosítják a lövöldözés színhelyét – Fotó: Anja Cuder / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Cikkünket frissítjük…

A német rendőrség tüzet nyitott egy gyanús személyre a müncheni izraeli főkonzulátus és a Náci Dokumentációs Központ közelében, írta a BBC.

A rendőrség azt közölte, hogy a férfit eltalálták, a Karolinenplatz környékét pedig lekordonozták. Az eset után nem sokkal rendőrségi helikopter is körözött a terület fölött. A tűzpárbajban öt rendőr vett részt.

A német TZ című lap azt írta, hogy 9 óra körül dördültek el lövések, a gyanús személynél is lőfegyver volt. A környező intézmények biztonságáért felelős rendőrök lőttek rá, és a különleges erők egy gyanús autóra is felfigyeltek. A közelben lakókat és dolgozókat pedig arra kérték, hogy kerüljék a környéket, maradjanak bent a lakó- és irodaépületekben.

A bajor rendőrség szerint nincs más gyanúsítottra utaló jel, és arra kérték a lakosságot, hogy ne tegyenek közzé képeket az esetről a közösségi médiában, viszont a fegyveresről keringő videóról elismerte, hogy valódi. Ezen egy férfi látható, kezében egy antiknak számító, de működőképes ismétlőpuskával, melyre egy szuronyt is felcsatolt.

Dél után a bajor belügyminiszter, Joachim Herrmann közölte, hogy a férfi meghalt, a támadás hátteréről pedig délután adnak majd ki információkat. Egy óra körül a tárca közölte, bár a nyomozás folyik, a veszélyhelyzet teljes mértékben elhárult, de az incidens környékén továbbra is forgalomkorlátozás van érvényben.

A tettesről több német lap is kiderítette, hogy egy 2006-os születésű osztrák férfi volt, akit a hatóságok iszlamistaként tartottak számon. A Salzburg környékén élő fiatal férfi csak a közelmúltban utazott Németországba.

Az izraeli konzulátuson éppen az 1972-es müncheni olimpián elkövetett palesztin terrortámadás áldozatairól emlékeztek meg, amelynek szeptember 5-én van az 52. évfordulója. Az ott tartózkodók közül senki sem sérült meg. A délután kettőkor a helyszínen sajtótájékoztatót tartó Marcus Söder bajor miniszterelnök szerint gyanús, hogy a férfi a konzulátus ellen akart támadást intézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!