Putyin Mongóliába utazott, ahol le kéne tartóztatni, de ez még nem történt meg

2024. szeptember 3. – 05:57

Putyin Mongóliába utazott, ahol le kéne tartóztatni, de ez még nem történt meg
Vlagyimir Putyin megérkezik Mongóliába – Fotó: Natalia Gubernatorova / POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő este Vlagyimir Putyin megérkezett Mongóliába, a mongol elnök meghívására.

Mongólia viszont tagja a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC-nek), ami még 2023-ban adott ki elfogatóparancsot az orosz elnök ellen, az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök miatt. Az ICC-tagországok – így Mongólia is – elméletben kötelesek letartóztatni azokat, akikre ilyen bírósági elfogatóparancsot adtak ki.

Putyin egyébként nem is izgult az utazása miatt, hiszen csak a „mongóliai barátaihoz” ment, hogy megemlékezzenek a közös katonai győzelmük 85. évfordulójáról. Megérkezésekor aztán díszőrséggel fogadták, és nem adták jelét annak, hogy le akarnák tartóztatni. A gyakorlatban nem is nagyon lehet azzal mit kezdeni, ha Mongólia nem tesz eleget a kötelezettségének.

Ukrajnának persze ez nem tetszik, a kormány szerint „Mongólia lehetővé tette egy vádlott bűnözőnek, hogy elkerülje az igazságszolgáltatást, ezzel pedig ő is osztozik a háborús bűnökért viselt felelősségben”, írja a Guardian.

Nem ez lenne az első alkalom, hogy egy ICC-tagállam nem tartja be a nemzetközi jogot, Omar Hassan al-Bashir, Szudán volt elnöke Dél-Afrikában és Jordániában is megúszott egy-egy látogatást.

Tavaly márciusban a Nemzetközi Büntetőbíróság több mint húszéves története során első alkalommal adott ki elfogatóparancsot európai vezető ellen. Putyinnak jó eséllyel nem kell attól tartania, hogy valóban bíróság elé kerül, de az elfogatóparancs akkor is fáj neki, ha ez sosem történik meg. A parancs egyben azt is jelenti, hogy ha Putyin Magyarországra jönne, a nemzetközi jog megsértése lenne nem letartóztatni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!