Most először látogat Putyin olyan országba, ahol a nemzetközi jog szerint le kéne tartóztatni

2024. augusztus 31. – 08:33

Másolás

Vágólapra másolva

Először tesz látogatást Vlagyimir Putyin orosz elnök olyan államban, ami tagja a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC-nek). A Kreml közlése alapján Putyin jövő hét közepén Mongóliába megy, annak ellenére, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság 2023-ban elfogatóparancsot adott ki ellene az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök miatt. A Kreml közleménye azt írja, Putyin Ukhnaagiin Khürelsükh mongol elnök meghívására megy az országba, hogy megemlékezzenek a közös katonai győzelmük 85. évfordulójáról, írja a The New York Times.

Az ICC-tagországok (így Mongólia is) elméletben kötelesek letartóztatni olyan személyeket, akikre vonatkozóan bírósági elfogatóparancsot adtak ki. Oroszország azonban látszólag nem aggódik az út miatt, Dmitrij Peszkov szóvivő pénteken azt nyilatkozta, kiváló párbeszédet folytatnak „mongóliai barátaikkal,” a látogatás „minden vonatkozását” gondosan előkészítették. A látogatást a mongóliai külügyminisztérium is bejelentette pénteken.

Nem ez lenne az első alkalom, hogy egy ICC-tagállam nem tartja be a nemzetközi jogot, Omar Hassan al-Bashir, Szudán volt elnöke Dél-Afrikában és Jordániában is megúszott egy-egy látogatást.

Tavaly márciusban a Nemzetközi Büntetőbíróság több mint húszéves története során első alkalommal adott ki elfogatóparancsot európai vezető ellen. Putyinnak jó eséllyel nem kell attól tartania, hogy valóban bíróság elé kerül, de az elfogatóparancs akkor is fáj neki, ha ez sosem történik meg. A parancs egyben azt is jelenti, hogy ha Putyin Magyarországra jönne, a nemzetközi jog megsértése lenne nem letartóztatni.

Augusztus végén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is aláírta a Római Statútumot, ezzel Ukrajna hivatalosan, intézményi szinten is elismeri a Nemzetközi Büntetőbíróság joghatóságát. Az ICC az 1998-as római statútum alapján jött létre 2002-ben. Csupán a dokumentumot ratifikáló országoknak tartozik elszámolással, ilyen jelenleg 124 van a földön. A statútumot nem ratifikálta Oroszország, az Egyesült Államok és Kína sem.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!